Η ανάπτυξη των παιδιών και η τηλεόραση

Η ανάπτυξη των παιδιών και η τηλεόραση

Η ανάπτυξη των παιδιών και η τηλεόρασηΠολλοί γονείς πλέον παραπονούνται ότι τα παιδιά τους δεν «παίζουν» όπως παλαιότερα. Έχουμε αναρωτηθεί, όμως, μήπως υπεύθυνοι γι’ αυτό είμαστε και εμείς οι γονείς; Μήπως έχουμε επαναπαυτεί στην ήσυχη αγκαλιά της τηλεόρασης και του tablet για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και στην ρουτίνα;

Το κακό που κάνουμε στα παιδιά μας εν αγνοία μας, δυστυχώς, το βρίσκουμε πάλι μπροστά τις περισσότερες φορές στα πρώτα χρόνια στο σχολείο.

Ας κάνουμε ένα μικρό κουίζ για να δούμε πόσα γνωρίζετε για τη σχέση του παιδιού σας με την τηλεόραση.

Θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω ξεκινώντας με το να σας ενημερώσω, ότι παιδιά κάτω των 3 χρονών δεν πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση. Αυτό συνιστάται διότι η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων δεν τους επιτρέπει την κατανόηση τους. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι μπορεί η τηλεόραση να επιφέρει μέχρι και επιληπτικό σοκ.

Πόση ώρα επιτρέπεται να παρακολουθούν τηλεόραση τα παιδιά από 3 έως 10 ετών;

  • Καθόλου
  • Μισή Ώρα
  • Μία Ώρα

Μάλλον δεν ανταποκρίνονται τα παραπάνω σε αυτά που εσείς θα περιμένατε, αλλά οι μελέτες λένε ότι τα παιδιά έως 5 ετών δεν πρέπει να βλέπουν περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα τηλεόραση, ενώ τα προγράμματα που πρέπει να επιλέγονται είναι μόνο τα παιδικά, αυτά δηλαδή που αρμόζουν για την ηλικία τους. Παιχνίδια στον υπολογιστή επιτρέπονται μετά το 4ο έτος και για ελάχιστο χρόνο.

Τα πράγματα δεν αλλάζουν και πολύ μέχρι την ηλικία των 6 ετών, όπου οι ειδικοί συνιστούν να μην παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα.

Τα παιδιά που είναι πάνω από 10 ετών δεν θα πρέπει να βλέπουν τηλεόραση για περισσότερο από 3 ώρες ημερησίως, ενώ σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος άλλων ασχολιών ή χόμπι.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.