Αίτια που ταλαιπωρούν την φωνή

φωνή

Δεν υπάρχει πιο σαγηνευτικό όργανο από τον λάρυγγα για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί έχει πολλαπλή αποστολή. Συμμετέχει στη φωνή, στην αναπνοή και στην κατάποση. Για αυτό το λόγο καταπονείται πολύ, έχει πολλές τριβές και σαν επακόλουθο μπορεί να εμφανίσει φθορές.

 Η φωνή είναι λειτουργία που βασίζεται στις φωνητικές χορδές οι οποίες είναι τμήμα του λάρυγγα. Η φωνή, μας δίνει τη δυνατότητα σε κάθε στιγμή να επικοινωνήσουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ηχητική μας υπογραφή.

Μας χαρακτηρίζει και μεταφέρει πολύ συχνά τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. Αν τη χρησιμοποιούμε σωστά, ο λόγος μας έχει μεγαλύτερη δύναμη και είμαστε πιο αποτελεσματικοί και στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μας ζωή.

Ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος να εξετάσουμε τις φωνητικές χορδές είναι η ενδοσκόπηση του λάρυγγα η οποία λόγω της μεγέθυνσης μας δίνει άλλη ακρίβεια στην αξιολόγηση του ιδιαίτερου οργάνου του λάρυγγα. Βέβαια, απαραίτητη είναι και η στροβοσκόπηση η οποία ειδικά για κάποιες βλάβες θα μας δώσει επιπλέον στοιχεία, μιας και αποκαλύπτει την κινητικότητα στο ελεύθερο χείλος, αλλά και σε όλο το σώμα της χορδής.

Το κύριο σύμπτωμα όταν οι χορδές ταλαιπωρούνται είναι η βραγχνάδα η οποία όταν επιμένει πάνω από 15 μέρες πρέπει να ελέγχεται. Το πρόβλημα μπορεί να αφορά κάποιο κρυολόγημα ή καλοήθεις βλάβες όπως είναι οι πολύποδες, οι κάλοι, οι κύστεις, η πολυποειδής εκφύλιση που είναι γνωστή σαν οίδημα Reinke, θηλώματα, παράλυση των φωνητικών χορδών ή και κακοήθεις βλάβες όπως ο καρκίνος. Πολύ συχνή, βέβαια, τα τελευταία χρόνια είναι η λαρυγγίτιδα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η οποία μπορεί να προκαλέσει απλή βραχνάδα, κοκκίωμα στις φωνητικές χορδές και τελευταία θεωρείται και ως προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του λάρυγγα.

Αίτια που ταλαιπωρούν τη φωνή

Τα κύρια αίτια που ταλαιπωρούν τη φωνή έχουν στη θέση του πρωταθλητή το 

  • κάπνισμα,
  • την ομιλία σε χώρους με πολύ θόρυβο,
  • καπνό ή κλιματισμό.

Σημαντικοί παράγοντες που συντελούν δυναμικά στην παραγωγή μιας πολύ πλούσιας φωνής σε ένταση, διάρκεια και ανθεκτικότητα σε περίπτωση καταπόνησης είναι η ενυδάτωση, η άθληση, η σωστή διατροφή. Ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες φωνής, μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι και η λογοθεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία σε περίπτωση διαταραχών της φωνής μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στις χειρουργικές τεχνικές μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε ατραυματικοί σε αυτό το τόσο ευαίσθητο όργανο. Με τις μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές και τη σχολαστική μετεγχειρητική παρακολούθηση μπορούμε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.