Αισθητική οδοντιατρική: μάθε πώς να αποκτήσεις ένα λαμπερό χαμόγελο

Αισθητική οδοντιατρική: μάθε πώς να αποκτήσεις ένα λαμπερό χαμόγελο

Αισθητική οδοντιατρική: μάθε πώς να αποκτήσεις ένα λαμπερό χαμόγελοΓράφει ο Δημητριάδης Γιάννης, Οδοντίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η αισθητική οδοντιατρική είναι το να δημιουργείς μέσα από την επιστήμη ένα όμορφο χαμόγελο.  Το λαμπερό χαμόγελο αποτελεί αναμφίβολα το πιο ελκυστικό σημείο στο πρόσωπο και μας χαρίζει αυτοπεποίθηση.

Ένας σύγχρονος οδοντίατρος, χάρη στην εξέλιξη του κλάδου της Αισθητικής Οδοντιατρικής, είναι εφοδιασμένος με όλες τις απαραίτητες γνώσεις που τον μετατρέπουν σε καλλιτέχνη, ο οποίος δημιουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εκάστοτε ασθενούς, ένα κατάλευκο και υγιές χαμόγελο .

Τι περιλαμβάνει η αισθητική οδοντιατρική;

Η αισθητική οδοντιατρική περιλαμβάνει:

Λεύκανση δοντιών
– Bonding
– Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες
– Όψεις πορσελάνης
– Όψεις σύνθετης ρητίνης
– Ένθετα και επένθετα πορσελάνης
– Εμφυτεύματα δοντιών
– Ουλοπλαστική
– Ορθοδοντική
– Αντικατάσταση παλαιών μεταλλικών σφραγισμάτων με εμφράξεις σύνθετης ρητίνης

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ακολουθούμε τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Αισθητικής Οδοντιατρικής και των εμφυτευμάτων, παρέχουμε στους ασθενείς μας εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας και εναλλακτικές λύσεις, καθώς και τρόπους παρέμβασης κατόπιν συζήτησης μαζί τους και ανάλυσης της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η λεύκανση;

Η λεύκανση των δοντιών είναι από τις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής. Πρόκειται για την πιο οικονομική και λιγότερο επεμβατική μέθοδο, η οποία συμβάλλει στη αλλαγή του χρώματος των δοντιών, ενώ βελτιώνει σημαντικά την εικόνα τους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι, από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου ή να γίνει συνδυαστικά.

Η λεύκανση στο ιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο είναι πλήρως ελεγχόμενη από τον οδοντίατρο και ολοκληρώνεται σε 1-3 ραντεβού, διάρκειας 30-60΄ κάθε φορά. Επειδή οι συγκεντρώσεις των λευκαντικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση στο σπίτι, τα αποτελέσματα είναι πιο άμεσα και πιο εντυπωσιακά.

Εάν υπάρχουν δόντια, τα οποία έχουν υποστεί κατάγματα ή έχει εκτεθεί η ρίζα τους, μπορεί να παρουσιάσουν ευαισθησία, η οποία είναι υπό τον έλεγχο του οδοντίατρου και υποχωρεί αμέσως μετά τη διαδικασία της λεύκανσης.

Στις περιπτώσεις που η δυσχρωμία έχει προκύψει από εσωτερικούς παράγοντες του δοντιού, όπως συμβαίνει όταν σ’ ένα δόντι έχει γίνει εκπόλφωση (απονεύρωση), ο λευκαντικός παράγοντας θα πρέπει να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του δοντιού και να παραμείνει εκεί για μερικές μέρες. Η διαδικασία θα επαναληφθεί μερικές φορές, έως ότου επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Η λεύκανση στο σπίτι

Η λεύκανση μπορεί να γίνει και στο σπίτι με τη χρήση λευκαντικών παραγόντων, σε μικρότερη συγκέντρωση και λιγότερο ισχυρών, για λόγους ασφάλειας. Παρόλο που η λεύκανση λαμβάνει χώρα στο σπίτι, γίνεται πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του οδοντιάτρου.

Αρχικώς, παίρνουμε το αποτύπωμα των δοντιών σας, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ειδικοί εξατομικευμένοι μαλακοί νάρθηκες για το πάνω και το κάτω οδοντικό τόξο. Μέσα σε αυτούς τους νάρθηκες τοποθετείτε τον λευκαντικό παράγοντα, ο οποίος είναι σε μορφή τζελ και τους εφαρμόζετε επάνω στα δόντια. Η διαδικασία γίνεται 1-2 φορές την ημέρα, για 30-60΄ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας και επαναλαμβάνεται καθημερινά για 1-3 εβδομάδες.

Η λεύκανση στο σπίτι και στο ιατρείο

Στο ιατρείο μας συνήθως προτείνουμε συνδυασμό λεύκανσης στο οδοντιατρείο με συμπληρωματική δόση στο σπίτι. Πρόκειται για τη μέθοδο που εξασφαλίζει τα πιο γρήγορα και μακροπρόθεσμα πιο σταθερά αποτελέσματα.

Μετά τη λεύκανση τι γίνεται;

Ενίοτε μπορεί να εμφανιστούν κάποια μικρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνηθέστερη επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί λόγω της χρήσης των λευκαντικών παραγόντων είναι κάποια πρόσκαιρη ευαισθησία των δοντιών, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη και δεν διαρκεί πολύ.

Πώς θα κάνω το αποτέλεσμα να διαρκέσει περισσότερο;

Από τη στιγμή που ο ασθενής μπαίνει στη διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών του οφείλει να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να επανέλθει η αρχική απόχρωση των δοντιών είναι περίπου 2-3 χρόνια. Επομένως, η διατήρηση της λεύκανσης μπορεί να εξασφαλιστεί είτε με μια αναμνηστική δόση στο ιατρείο μία φορά το χρόνο είτε με επαναχρησιμοποίηση του νάρθηκα κάθε 6 μήνες για 5-6 μέρες.

Τι είναι το Bonding/ Λίφτινγκ δοντιών;

Αποτελεί μία εξίσου σημαντική τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής. Στο λίφτινγκ δοντιών αναδημιουργούμε το σχήμα και το χρώμα των δοντιών, τοποθετώντας σύνθετη ρητίνη στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, χτίζοντάς το ουσιαστικά κατά στρώματα.

Το Bonding/Λίφτινγκ δοντιών προτείνεται ως λύση στις παρακάτω αισθητικές ατέλειες:

  • Αραιά δόντια
  • Μικρά σε μέγεθος δόντια
  • Δόντια με κατάγματα
  •  Δυσχρωμικά δόντια
  • Ελαφρώς στραβά δόντια

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου;

Σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής της σύγχρονης τεχνικής σε σύγκριση με τις όψεις πορσελάνης είναι μεταξύ άλλων:

  • το άμεσο αποτέλεσμα ( σε μία συνεδρία),
  • η αποφυγή του κλασικού τροχίσματος των δοντιών
  • η άμεση επιδιόρθωση τυχόν μικροσπασιμάτων χωρίς τη μεσολάβηση εργαστηρίου
  • το μικρότερο κόστος

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης είναι η προσρόφηση χρωστικών με την πάροδο του χρόνου, η οποία όμως βελτιώνεται με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ώστε να συντηρηθούν οι συγκεκριμένες αποκαταστάσεις. Η τεχνική αυτή είναι ανώδυνη και τα αποτελέσματα άμεσα και θεαματικά, γεγονός το οποίο θα σας χαρίσει ένα άρτια αισθητικό αποτέλεσμα και φυσικά, αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.