Αισθητική ανάλυση χαμόγελου

Αισθητική ανάλυση χαμογέλου

Αισθητική ανάλυση χαμογέλουΌμορφο χαμόγελο δε σημαίνει μόνο δόντια λαμπερά και καλοσχηματισμένα. Οι αισθητικές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι στην ευθύνη του οδοντιάτρου να αναλύσει τις προσδοκίες των ασθενών του, αλλά και να τις συνθέσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ενσωματώνεται αρμονικά με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Η συνολική αντιμετώπιση του οδοντιατρικού ασθενούς είναι απαραίτητη για ένα άριστο αποτέλεσμα και είναι βασική αρχή του ιατρείου μας.

Η αισθητική ανάλυση αφορά την μεθοδολογία με την οποία, αναλύονται οι παράμετροι και τα στοιχεία, που προκύπτουν από την κλινική εξέταση του ασθενούς, τις φωτογραφίες, τις ακτινογραφίες, τα γύψινα εκμαγεία μελέτης. Με την αισθητική ανάλυση επισημαίνονται ενδεχόμενες δυσαρμονίες στο χαμόγελο, στο χρώμα, στη θέση και στις διαστάσεις των δοντιών, καθώς και την ενδεχόμενη ελλιπή ή υπερβολική έκθεση των ουλικών ιστών.

Αξιολογούνται όλες οι παράμετροι τόσο σε δυναμική κατάσταση (σ.σ. χαμόγελο), όσο και στη θέση ανάπαυσης των γνάθων.

Η αισθητική ανάλυση αποτελεί απαραίτητο στάδιο σε κάθε αισθητική παρέμβαση, που γίνεται στο ιατρείο μας. Η αξιοποίηση  των πληροφοριών από την αισθητική ανάλυση έχει μια κοινή επιδίωξη: η απόδοση του τελικού αποτελέσματος πρέπει να αποκαθιστά ή να διατηρεί την αρμονία σε όλο το πρόσωπο.

Αν και ο τομέας της αισθητικής έχει υποκειμενικό χαρακτήρα, με την αισθητική ανάλυση σχεδιάζεται η νέα οδοντική σύνθεση  με βάση συγκεκριμένους κανόνες και αναλογίες και μάλιστα προ-επεμβατικά, δηλαδή πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπευτική ενέργεια.

Η χρυσή αναλογία είναι η ιδανική αναλογία μεταξύ των επιμέρους στοιχείων, που απαρτίζουν μια όμορφη εικόνα, ένα ωραίο πρόσωπο, ένα καλοσχηματισμένο αντικείμενο, ένα γοητευτικό χαμόγελο. Η χρυσή αναλογία – 1/1.618 ή 0.618/1.- βρίσκει εφαρμογή από την τέχνη στους κλασικούς χρόνους, μέχρι και στις ημέρες μας στο βιομηχανικό σχέδιο, στην αρχιτεκτονική κλπ.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.