Ψυχοθεραπεία και οφέλη

ψυχοθεραπεία

ψυχοθεραπεία

Γράφει η Παναγιωτακοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τι είναι η ψυχοθεραπεία; Ποιά τα οφέλη της;

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά και στην οποία διάφορες σχολές απαντούν ανάλογα με την προσέγγιση που έχει η κάθε μια. Στην ψυχανάλυση ο στόχος είναι οι απωθημένες σκέψεις, εμπειρίες, επιθυμίες να έρθουν στο συνειδητό του ανθρώπου προκειμένου να αναγνωριστούν, να αναλυθούν και να πάρουν πλέον τη θέση που τους αρμόζει.

Στην γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, στόχος είναι να αντιληφθεί το άτομο τον τρόπο που κωδικοποιεί τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, σκέφτεται και δρα προκειμένου να εντοπίσει και στη πορεία να τροποποιήσει δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφορές.

Στην προσωποκεντρική θεραπεία, ο στόχος είναι η αναδιοργάνωση της προσωπικότητας του ατόμου προκειμένου να αποκτήσει αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και να είναι πιο ανοιχτό στις νέες εμπειρίες και την προσωπική του ανάπτυξη.

Εδώ, την απάντηση καλέστηκαν να δώσουν άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών, που είχαν ψυχοθεραπευτική εμπειρία, σε διαφορετικά μοντέλα και μορφή. Οι απαντήσεις τους δεν βασίζονται σε κάποια επιστημονική προσέγγιση, αλλά αποκλειστικά στην προσωπική τους εμπειρία και οπτική.

Παραθέτουμε τις απαντήσεις τους στο ερώτημα τι είναι ψυχοθεραπεία :

“Εσωτερική αλλαγή”

Σ. Π.

“Ψυχοθεραπεία είναι η εξέλιξη, η κατανόηση και η δύναμη της ψυχής. Η γνωριμία με την ψυχή μας, σε σχέση πάντα με το σώμα μας”

Λ.Π.

“Πρωτίστως είναι ένας τρόπος ν’ ανακαλύψεις πραγματικά τον εαυτό σου… Η ψυχοθεραπεία, δεν είναι τόσο αυτό που λένε, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους και να μάθεις ν’ αντιμετωπίζεις τα προβλήματά σου. Αλλά ν’ ακούσεις τα θέλω σου και τις πραγματικές ανάγκες της ψυχής σου. Για μένα τα προβλήματα ξεκινούν από τη σχέση με τον εαυτό. Η ψυχοθεραπεία λειτουργεί ως μέσο για να τον γνωρίσεις. Μόνο αν τον γνωρίσεις, θα καταλάβεις τι θέλει και θα βρεις τον τρόπο να ζεις ευτυχισμένος αφού, συμφιλιωθείς μαζί του”

Κ. Τ.

“Ένα ταξίδι άλλοτε δύσκολο, άλλοτε χαρούμενο, άλλοτε επώδυνο… φτάνεις όμως πάντα σ’ ένα μέρος που υπάρχει γαλήνη, αγάπη, δύναμη”

Ε.Π.

“Αγάπη για τον εαυτό σου”

Λ. Γ.

“Διαδικασία ατέρμονη κατά την οποία φτάνεις σε ένα σημείο αυτογνωσίας, καταλαβαίνεις τα στηρίγματα σου, συγχωρείς και προχωράς με μεγαλύτερη ισορροπία”

Κ. Π.

“Μια βιωματική διαδικασία προσέγγισης και θεραπείας του ψυχισμού”

Ε. Γ.

“Η επικοινωνία, το μοίρασμα, η σιωπή του νου, άκουσμα χωρίς προβολές, εμβάθυνση στον εαυτό, επαφή με τον εαυτό, πορεία προς αυτογνωσία και την ελευθερία”

Τ. Π.

“Μια διαδικασία μέσα στην οποία βοηθιέσαι ν’ αντιληφθείς καλύτερα τα προβλήματά σου, τις ανησυχίες, τους κρυμμένους φόβους ή τις επιθυμίες σου, Ν΄ αντιληφθείς καλύτερα τον εαυτό σου. Είναι μια διαδικασία που σου δίνονται κάποια στοιχεία, που μόνος σου ίσως δεν τα σκεφτόσουνα, για να κατανοήσεις πράγματα που είναι μπροστά στα μάτια σου αλλά δεν τ’ αντιλαμβάνεσαι, για τον εαυτό σου, για το πώς συμπεριφέρεσαι, τι συμβαίνει γύρω σου”

Τ. Λ.

“Απαραίτητη”

Τ. Κ.

“Εξερεύνηση του εαυτού, με όλο το πολύπλοκο που αυτό επιφέρει”

Μ. Π.

Συνοψίζοντας, ψυχοθεραπεία είναι όλα αυτά, είναι η ανακάλυψη και η γνώση του εαυτού μας, είναι η διερεύνηση των σχέσεων και η αλλαγή στη δυναμική τους, είναι εντοπισμός των δυσλειτουργικών πλευρών μας, είναι η εδραίωση τους αυτοσεβασμού και της αυτοεκτίμησης, είναι το αίσθημα της ανακούφισης από τον ψυχικό και πολλές φορές και σωματικό πόνο, είναι η χαρά του μοιράσματος και της επικοινωνίας.

Σε ψυχοθεραπευτική σχέση και διαδικασία οι άνθρωποι εμπλέκονται συνήθως λόγω κάποιας δυσφορίας, λόγω έντονων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων (κρίση πανικού, ψυχοσωματικές ενοχλήσεις) ή λόγω δύσκολων γεγονότων που βιώνουν (πένθος, δυσκολίες σε σχέσεις). Είναι σημαντικό να τονίσουμε, πως τη ψυχοθεραπεία μπορεί να επιλέξει κάποιος με στόχο την αυτογνωσία και την εμβάθυνση του εαυτού του και των σχέσεων του, χωρίς απαραίτητα να έχει συγκεκριμένες ψυχοσυναισθηματικές ή ψυχοσωματικές ενοχλήσεις.

Τέλος, υπάρχουν πολλά μοντέλα ψυχοθεραπείας και αυτό δίνει στον ενδιαφερόμενο την επιλογή του μοντέλου που του ταιριάζει περισσότερο. Ίσως ακόμα πιο σημαντικό απ’ το μοντέλο, είναι ο θεραπευτής και η σχέση που θα κτισθεί ανάμεσα τους. Γι’ αυτό το λόγο ο ενδιαφερόμενος θα αναζητήσει έναν θεραπευτή που θα τον εμπνέει, θα νιώθει άνετα και ασφαλής ώστε να μπεί στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.