Σαλπιγγίτιδα

salpiggitida

Τι είναι η σαλπιγγίτιδα

Η σαλπιγγίτιδα πρόκειται για φλεγμονή στις σάλπιγγες. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Τείνει να εμφανίζεται κυρίως σε νέες γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή. Ποσοστό 1-2% γυναικών ηλικίας 16-25 ετών, με ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις παρουσιάζουν οξεία σαλπιγγίτιδα .

Δες ακόμα: Αίτια και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης

Που οφείλεται η σαλπιγγίτιδα

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η σαλπιγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβια που αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και του τραχήλου. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που αλλάζουν συχνά σεξουαλικό σύντροφο και εκείνες που ξεκινούν τις σεξουαλικές επαφές σε πολύ νεαρή ηλικία.

Η ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η μη χρήση προφυλακτικού  και η χρήση σπιράλ είναι κύρια αίτια σαλπιγγίτιδας.

Σπανιότερα πλέον, μπορεί να είναι επακόλουθο απόξεσης, υστεροσαλπιγγογραφίας κατά την υστεροσκόπηση, κατά την ενδομητρική σπερματέγχυση όταν δεν τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας και προϋπάρχει κολπίτιδα.Ένοχα μικρόβια είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, ο  γονόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο, το ουρεόπλασμα και διάφορα άλλα.

Εκτός από τις ανιούσες- πρωτοπαθείς φλεγμονές  των σαλπίγγων μπορεί να προκληθούν και δευτεροπαθώς ως αποτέλεσμα φλεγμονής παρακείμενων οργάνων όπως οξεία σκωληκοειδίτιδα και περιτονίτιδα.

Συμπτώματα της σαλπιγγίτιδας

Η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Συνήθως όμως η παρουσία συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Παρουσιάζεται με πόνο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, αυξημένη κολπική έκκριση και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, καθώς και πυρετό με ρίγη.  Σπανίως αναφέρεται και πόνος κατά την ούρηση.

Διάγνωση για τη σαλπιγγίτιδα

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλασικής γυναικολογικής εξέτασης. Αν κριθεί απαραίτητο προτείνονται αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού και υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας.

Θεραπεία για τη σαλπιγγίτιδα

Για τη θεραπεία της οξείας σαλπιγγίτιδας συνιστάται παρεντερική χορήγηση αντιβιοτικών στο νοσοκομείο και κατόπιν εφόσον υποχωρήσουν τα συμπτώματα, συνέχιση αντιβιοτικής αγωγής για άλλες δυο εβδομάδες στο σπίτι με τακτική υπερηχογραφική παρακολούθηση σε εξωτερικό ιατρείο.

Συστήνεται ανάπαυση της ασθενούς και χορηγούνται συμπληρωματικά αναλγητικά χάπια. Ο σεξουαλικός σύντροφος της ασθενούς πρέπει να ακολουθήσει εξίσου θεραπεία για να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου και καθ’ όλη τη διάρκειά της να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή.

Επιπλοκές της σαλπιγγίτιδας

Εάν η σαλπιγγίτιδα διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά η ίαση θα είναι πλήρης χωρίς προβλήματα γονιμότητας. Εάν η φλεγμονή δεν υποχωρήσει, τα επακόλουθα μπορεί να είναι ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου: δημιουργία συμφύσεων γύρω από τις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες, ενδοσαλπιγγικές συμφύσεις, πυοσάλπιγγες, υδροσάλπιγγες , αποστήματα γύρω από τις σάλπιγγες ή ακόμα χειρότερα γενικευμένη περιτονίτιδα. Μετά από οξεία σαλπιγγίτιδα, αυξάνεται το ποσοστό των εξωμήτριων κυήσεων στο εξαπλάσιο έως και το δεκαπλάσιο σε σχέση με υγιείς γυναίκες.

Πρόληψη κατά της σαλπιγγίτιδας

Συνιστάται η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή και καθ’ όλη τη διάρκειά της  κυρίως σε νέες γυναίκες που έρχονται σε σεξουαλική  επαφή με αρκετούς συντρόφους καθώς και η αποφυγή κολπικών πλύσεων με αντισηπτικά. Είναι σημαντικό η γυναίκα να παρακολουθείται συχνά από γυναικολόγο από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής και να ενημερώνεται.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την σαλπιγγίτιδα είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.

Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο – Μαιευτήρα