Βιταμίνη D – Γιατί είναι απαραίτητη και ποιοι κινδυνεύουν από την έλλειψή της;

Βιταμίνη D: γιατί είναι απαραίτητη για την υγεία

Βιταμίνη D: Η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας των οστών μας

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και τη σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού μας συστήματος. Ο ρόλος της είναι να συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, διασφαλίζοντας έτσι την ύπαρξη γερών και δυνατών οστών.

Δες ακόμα: Αυτές οι θεραπείες έχουν τα πιο θεαματικά αποτελέσματα για την κυτταρίτιδα!

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες), τα αβγά, το γάλα και τα δημητριακά. Το ιδιαίτερο με την εν λόγω βιταμίνη είναι ότι για να απορροφηθεί από τον οργανισμό πρέπει να εκτεθούμε σε ηλιακή ακτινοβολία. Να λοιπόν γιατί ο ήλιος (σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας) είναι ευεργετικός και απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και τη λιποαποθήκευση.

Αρκούν 30’ τη βδομάδα έκθεσης στον ήλιο για να λάβει ο οργανισμός μας την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Σε πολλά κράτη, ειδικότερα της βόρειας Ευρώπης, λόγω ελλιπούς ηλιακής ακτινοβολίας τα παιδιά αναγκάζονται να λαμβάνουν βιταμίνη D ως συμπλήρωμα διατροφής για να επιτύχουν την ομαλή ανάπτυξη των οστών τους.

Τι προκαλεί η έλλειψη της βιταμίνης D;

Η έλλειψή της στα παιδιά είναι προπομπός πολύ σοβαρών ασθενειών και καθυστέρησης της ανάπτυξής τους. Τα κόκαλα γίνονται ευαίσθητα και εύθραυστα και τα παιδιά κινδυνεύουν να νοσήσουν από ραχίτιδα, οστεομαλακία ή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από οστεοπόρωση. Άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο εύκολο να πάθουν κατάγματα και να σπάσουν κάποιο άκρο τους.
Από την άλλη, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδία, ναυτία ή αίσθημα κόπωσης, γι’ αυτό όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα θα πρέπει να ακολουθείτε πάντοτε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Βιταμίνη D: ποιες τροφές την περιέχουν

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Τα άτομα που κινδυνεύουν πιο άμεσα από τις συνέπειες της έλλειψης της βιταμίνης D είναι τα μωρά που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό, οι μελαμψοί άνθρωποι, οι Βορειοευρωπαίοι και όσοι δεν εκτίθενται στον ήλιο, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, παγκρεατίτιδα, νεφροπάθεια και παθήσεις του ήπατος.
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μειωμένη ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D όταν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, και επιπλέον, είναι πιο σπάνιες οι έξοδοί τους από το σπίτι και κατ’ επέκταση η έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία.

Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και οι πάσχοντες από τη νόσο του Crohn και όσοι έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί και οι χορτοφάγοι. Οι μουσουλμάνες λόγω του ότι καλύπτουν με ρούχα όλη την επιφάνεια του δέρματός τους αυξάνουν την πιθανότητα να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης D, ενώ όσοι κατοικούν στο βόρειο ημισφαίριο τείνουν να λαμβάνουν ανεπαρκείς ποσότητες της βιταμίνης D.

Όπως είναι εμφανές, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών των παιδιών, αλλά και τη διατήρηση της καλής υγείας και αποφυγή της οστεοπόρωσης για τους μεγαλύτερους. Καλό είναι να λαμβάνουμε καθημερινά ποσότητες τροφίμων που βοηθούν στην απορρόφηση της βιταμίνης D και μιας και στην Ελλάδα ο ήλιος μας χαρίζεται απλόχερα, να τον απολαμβάνουμε με μέτρο και πάντα σύμφωνα με τις συστάσεις των δερματολόγων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.