Τροφές που δυναμώνουν τα δόντια μας!

trofes dontia

Είναι γεγονός ότι ένα αστραφτερό χαμόγελο ανοίγει πολλές πόρτες τόσο στις επαγγελματικές σχέσεις όσο και στις φιλικές ή προσωπικές. Η στοματική υγεία αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο για την διατήρηση της υγείας του οργανισμού γενικότερα. Μην ξεχνάτε ότι η κλινική κατάσταση των δοντιών επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία της καρδιάς και πολλές φορές, όταν είναι κακή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές φλεγμονές ή καρδιαγγειακές διαταραχές.

Δες ακόμα: Οδοντιατρική φροντίδα στη σχολική και προσχολική ηλικία

Η διατροφή σε συνδυασμό με το σχολαστικό πλύσιμο των δοντιών θα μας εξασφαλίσουν την υγιή κλινική εικόνα που χρειαζόμαστε και φυσικά, ένα αστραφτερό χαμόγελο που θα είναι ικανό να κερδίσει τη συμπάθεια όλων.

Είναι ήδη γνωστό σε όλους ότι η ζάχαρη και τα γλυκά βλάπτουν τα δόντια, αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι ότι περισσότερο βλάπτει η διάρκεια της κατανάλωσής τους παρά η ποσότητα του γλυκού που καταναλώνουμε. Τι εννοούμε με αυτό; Για τα δόντια είναι προτιμότερο αν θέλουμε μέσα στην ημέρα να καταναλώσουμε 2 γλυκά να τα καταναλώσουμε μαζί και στη συνέχεια να πλύνουμε τα δόντια μας, παρά να καταναλώσουμε ένα το πρωί και ένα το απόγευμα, διότι η επιβάρυνση των γλυκαντικών ουσιών γίνεται σε δύο στιγμές μέσα στη μέρα.

Για να προστατέψετε το σμάλτο των δοντιών θα πρέπει μαζί με τις ειδικές οδοντόκρεμες που χρησιμοποιείτε να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτές οι ουσίες θα ενισχύσουν την στοματική υγεία και θα διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα το pH του στόματός μας.

Ποιες είναι οι βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας και πώς μπορώ να τις εξασφαλίσω;

Η σωστή και πλήρης διατροφή που απέχει από υπερβολές καιπροστασία δοντιών «κακά λιπαρά» είναι η ιδανική για την προστασία των δοντιών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, D και B μπορούν να ενισχύσουν τον οστικό ιστό, ενώ το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το φθόριο θωρακίζουν την υγεία του στόματος και το σμάλτο.

Το ασβέστιο είναι εύκολο να το βρει κανείς στις τροφές, καθώς κάνει αισθητή την παρουσία του στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά, στο γάλα. Επίσης, μεγάλες ποσότητες ασβεστίου περιέχουν τα αβγά (ειδικά ο κρόκος), τα μύδια, το χαβιάρι και η μπίρα.

Ο φώσφορος υπάρχει στα δημητριακά, στα καρύδια και τον βασιλικό πολτό. Σπουδαία πηγή φωσφόρου αποτελούν επίσης και τα ψάρια.

Τη βιταμίνη C μπορεί κανείς να τη βρει σε όλα τα εσπεριδοειδή. Ειδικά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι πολύ πλούσια στην εν λόγω βιταμίνη. Επίσης, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και φυσικά οι πολύχρωμες πιπεριές είναι εξίσου καλές πηγές πρόσληψης βιταμίνης C.

Η βιταμίνη B που ενισχύει την προστασία των δοντιών βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, όπως στο σολομό, αλλά και το χοιρινό κρέας.

Η βιταμίνη D θωρακίζει τα οστά γενικότερα, και απαντάται σε τροφές όπως η ρέγκα, τα καρότα, τα μανιτάρια και ο τόνος. Επίσης, καλή πηγή της εν λόγω βιταμίνης για την ανάπτυξη των οστών είναι και η έκθεσή μας στον ήλιο για 15’ ημερησίως.

Το μαγνήσιο υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, παντζάρια), ενώ το φθόριο λαμβάνεται μέσω της κατανάλωσης ψαριών, τσαγιού, κρασιού, σταφυλιών, μυδιών κ.ά.

Τέλος, το κάλιο που είναι και από τα πιο σημαντικά για την προστασία της υγείας των δοντιών βρίσκεται στη σόγια, στον καφέ, στις φράουλες και στο μαύρο πιπέρι.

Σε κάθε περίπτωση η διατροφή είναι σημαντική για την υγεία των δοντιών, όμως τον σπουδαιότερο ρόλο παίζει η σχολαστική υγιεινή του στόματος και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο. Είναι σημαντικό να πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα και να χρησιμοποιούμε νήμα, ώστε να απομακρύνονται εγκαίρως όλα τα τροφικά υπολείμματα από το στόμα μας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.