Το εμβόλιο είναι το κλειδί για την πρόληψη από την ιλαρά

Με μια νέα έκθεση αλλά και με μια καμπάνια για τον εμβολιασμό για την ιλαρά έρχεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στη χώρα μας, να ενημερώσει για τα κρούσματα από τον ιό της ιλαράς για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Δες ακόμα: Βρες τους καλύτερους παιδίατρους για να εμβολιάσεις τα παιδιά σου

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου έχουν δηλωθεί από όλη την Ελλάδα συνολικά δύο χιλιάδες διακόσια είκοσι οκτώ (2228) κρούσματα ιλαρά, σύμφωνα με το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 70 αφορούσαν επαγγελματίες υγείας.

Μόνο το 2018 καταγράφηκαν 2 θάνατοι, ενώ για όλα τα υπόλοιπα κρούσματα επήλθε ίαση.

Ποιες ηλικιακές ομάδες αφορά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό των κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα. Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα το μεγαλύτερο ποσοστό (22,1%)  κρουσμάτων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα του 1-4 ετών .

Ακολουθούν τα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών με ποσοστό 16,5%.

Για τα βρέφη το ποσοστό ανήλθε στο 10,8%.

Για τις ηλικίες 0-14 καταγράφηκαν κρούσματα παιδιών Ρομά ελληνικής υπηκοότητας  ενώ από το γενικότερο πληθυσμό η πλειοψηφία αφορά ενήλικες άνω των 25 ετών.

Αυτά τα στατιστικά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 78,7% δηλώθηκε ως ανεμβολίαστο, μας δείχνει την επιτακτική ανάγκη πρόληψης της λοίμωξης μέσω εμβολιασμού.

Τι σημαίνει “εμβολιάζομαι”

Το εμβόλιο περιέχει εξασθενημένο ή νεκρό τον ιό από τον οποίο θέλουμε να προστατευθούμε.

Σκοπός του εμβολίου  είναι να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίσει ότι ένα ξένο σώμα εισέβαλε μέσα μας, να παράξει αντισώματα ώστε να αποκτήσουμε ανοσία.

Ο οργανισμός δηλαδή να αποκτήσει μνήμη, ώστε όταν αργότερα ο ιός εισβάλει, να τον αναγνωρίσει πιο εύκολα και να τον καταστρέψει.

Ο εμβολιασμός έχει προστατέψει την ανθρωπότητα από πάρα πολλές μολυσματικές ασθένειες.

Τι είδους εμβόλιο χρησιμοποιείται για την πρόληψη κατά της ιλαράς;

Για την ιλαρά υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο MMR, το οποίο προστατεύει από την ιλαρά και 2 ακόμα ιογενείς λοιμώξεις, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε 2 δόσεις στις ηλικίες 12-15 μηνών και 4 – 6 ετών.

Σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 12 μηνών.

Για τους ενήλικες που παραμένουν ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να εμβολιάζονται εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες, όπως: φοιτητές, επαγγελματίες υγείας, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ταξιδιώτης, όταν η χώρα προορισμού είναι ενδημική.

“Εμβολιαζόμαστε για την ιλαρά και προστατευόμαστε”

Είναι το νέο μήνυμα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, με το οποίο επιδιώκει να μας προστατέψει από μια ενδεχόμενη πανδημία.

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτείς από μια ιογενής λοίμωξη. Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για την πρόληψη από την ιλαρά.

Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει θεραπεία για την ιλαρά, παρά μόνο πρόληψη μέσω εμβολιασμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν την υπό εξέλιξη επιδημία ιλαράς στη χώρα μας, ιδίως σε πληθυσμούς Ρομά, η καμπάνια του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, ώστε να αποτρέψει από νέα κρούσματα.

Στο doctoranytime θα βρεις γιατρούς, και καθώς το κόστος του εμβολίου δεν είναι απαγορευτικό, μπορείς να θωρακίσεις τον οργανισμό του παιδιού σου και τον δικό σου από οποιαδήποτε λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς.

*ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ: Είναι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, άμεσα εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υγείας και Αλληλεγγύης. Λειτουργεί από το 1992 με σκοπό την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.