Τι θα πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις γυμναστήριο

5 - aples - askiseis - kytaritida

Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουμε πια λόγο να θέλουμε να αποκτήσουμε ένα όμορφο και καλογυμνασμένο σώμα. Ίσως μάλιστα τώρα να είναι η καταλληλότερη εποχή, αφού μπορούμε χωρίς άγχος να αφοσιωθούμε με την ησυχία μας στην ευεξία του οργανισμού μας και στο χτίσιμο σιγά- σιγά και με πρόγραμμα, ενός καλογυμνασμένου και υγιούς σώματος. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Το γυμναστήριο είναι μια καλή αρχή!

Δες ακόμα: 5 λόγοι που το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική για το σώμα

Αν είσαι αρχάριος/α, καλό είναι να λάβεις υπόψη τις παρακάτω συμβουλές, πριν ξεκινήσεις γυμναστήριο, για να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή σου.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν το ζέσταμα και οι διατάσεις αποθεραπείας

Αν δεν κάνεις σωστή προθέρμανση αυξάνεις τις πιθανότητες να τραυματιστείς και να προκαλέσεις προβλήματα στους μύες σου. Επίσης, με την προθέρμανση καταφέρνεις να προετοιμάσεις κατάλληλα το σώμα σου για αυτό που θα ακολουθήσει, δηλαδή την έντονη άσκηση.

Αντιθέτως, οι διατάσεις στο τέλος της προπόνησης σε βοηθούν να απομακρύνεις την ένταση που δημιουργήθηκε μέσα την άσκηση, αλλά και να αποφύγεις τραυματισμούς και πιθανό «πιάσιμο».

Φρόντισε να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους

Μην απαιτείς από τον εαυτό σου να επιτύχει το ακατόρθωτο. Κάθε προσπάθεια, ενέχει πολύ κόπο και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσεις στον εαυτό σου. Δώσ’ του το χρόνο που χρειάζεται για να επιτύχει αυτό που θες και φρόντισε οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί.

Όταν γυμνάζεσαι δεν πρέπει να πεινάς

Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να πηγαίνεις στο γυμναστήριο με γεμάτο στομάχι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυμνάζεσαι πεινασμένος!

Για να ανταποκριθείς στις δύσκολες και απαιτητικές ασκήσεις του προγράμματός σου, θα πρέπει να έχεις δύναμη και ενέργεια, δηλαδή να έχεις καταναλώσει τροφές που θα χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι. Καλό θα ήταν να έχεις φάει κάτι ελαφρύ λίγες ώρες πριν από την προπόνηση. Αναπλήρωσε την ενέργειά σου με μια μπάρα δημητριακών ή μια μπανάνα και μην ξεχνάς να πίνεις νερό.

Δες ακόμα: 4 εξετάσεις που πρέπει να κάνεις μετά το καλοκαίρι

Ξεκίνα σιγά-σιγά

Το αναφέραμε και πριν και το τονίζουμε εκ νέου. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθείς ότι το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να επιτύχει το στόχο του. Ειδικά αν δεν συνηθίζεις να ασκείσαι τακτικά, το σώμα σου χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής.

Δεν είναι ανάγκη να ασκείσαι 3 ώρες καθημερινά. Δώσε στους μύες σου το χρόνο που χρειάζονται για να «πάρουν μπρος» και να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Με τον καιρό, μπορείς να αυξήσεις τις ώρες προπόνησης, αλλά και την έντασή της, υπό την επίβλεψη πάντα του γυμναστή σου.

Πρόσεχε τη διατροφή σου

Όσες ώρες κι αν ξοδέψεις στο γυμναστήριο, δεν θα καταφέρεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν δεν το συνδυάσεις με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Λίγες ώρες πριν την προπόνηση πρέπει να καταναλώσεις υδατάνθρακες, ενώ μετά από αυτήν, θα πρέπει να καταναλώσεις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι οποίες θα επιταχύνουν στην μυϊκή ενδυνάμωση.

Κάνε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις

Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε άθλημα ή άλλη μορφή σωματικής άσκησης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των κατάλληλων γιατρών. Αν πάσχεις από κάποιας μορφής χρόνιο νόσημα, η βεβαίωση γιατρού κρίνεται άκρως απαραίτητη. Εξίσου, σημαντικό είναι να ενημερώσεις και το γυμναστήριο για τυχόν παθήσεις ή δυσκολίες που αντιμετωπίζεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.