Τι είναι η κύστη κόκκυγος

kysti kokkygos

Η κύστη κόκκυγος είναι μία συχνή πάθηση που προσβάλλει κατά κανόνα νέους ανθρώπους και μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της μακροχρόνιας ταλαιπωρίας και της επώδυνης επούλωσης.

Δες ακόμα: Πώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει;

Ωστόσο, μια νέα, επαναστατική μέθοδος που αξιοποιεί την τεχνολογία των θεραπευτικών laser, έρχεται να δώσει οριστικό τέλος στην κύστη κόκκυγος αναίμακτα, ανώδυνα και ανακουφιστικά για τον ασθενή.

Ο λόγος για την Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος με τη χρήση του θεραπευτικού laser FiLac, την οποία εφαρμόζει με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ελλάδα η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία.

Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος περιγράφεται ως μια κύστη ή ένα απόστημα κοντά ή πάνω στη γενέθλιο σχισμή των γλουτών, η οποία συχνά περιέχει τρίχες και κατεστραμμένο δέρμα. Αποτελεί  μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγος, η οποία δημιουργείται από την ανάπτυξη τριχών μέσα στο δέρμα με έντονα τα σημάδια μόλυνσης.

Πόσο συχνά εμφανίζεται και σε ποιες ομάδες ανθρώπων;

Όπως έχει διαπιστωθεί από διάφορες επιστημονικές έρευνες, η κύστη κόκκυγα:

  • Έχει συχνότητα εμφάνισης περίπου 26 ασθενείς ανά 100.000 άτομα.
  • Επηρεάζει πολύ περισσότερο τους άνδρες (8 στους 10) σε σχέση με τις γυναίκες.
  • Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών.
  • Παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα άτομα ή εκείνους που κατατάσσονται ως υπέρβαροι.

Η υπερβολική εφίδρωση σε συνδυασμό με παρατεταμένη καθιστική, αδρανή ζωή και κακές συνθήκες υγιεινής μπορεί να συμβάλει, επίσης, σε ανάπτυξη μιας κύστης κόκκυγος.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται και άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ίδιας πάθησης, καθώς επίσης και άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένες περιόδους καθιστικής εργασίας

Ποιες είναι οι αιτίες πίσω από την Κύστη Κόκκυγος;

Η επιστημονική άποψη για τις πρωταρχικές αιτίες που προκαλούν μια κύστη κόκκυγος σε γενικές γραμμές είναι:

  • η υπερβολική πίεση,
  • η τριβή
  • ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής.

Αυτές οι πρωταρχικές αιτίες πιστεύεται ότι διευκολύνουν την αντίστροφη (προς τα μέσα) ανάπτυξη της τρίχας, προδιαθέτοντας τα άτομα είτε να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος ή να διεγείρουν ήδη υπάρχουσες κύστεις.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.