Το ταξίδι της μητρότητας – Step by Step

mitrotita

Τι να περιμένεις όταν περιμένεις…

New Kid on The Block; Είσαι έγκυος; Σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος, αλλά ιδρώνεις μόνο στην ιδέα; Δεν ξέρεις τι να περιμένεις και αγχώνεσαι; Παρακάτω προσπάθησα να θυμηθώ και να συμπυκνώσω τι σημαίνει “γίνομαι μαμά”, step by step…

  • STEP ONE: You can have lots of fun!

Ξεκινάμε με δεδομένο (και ευχή) ότι έχεις ήδη βγει, πιει, φλερτάρει, χορέψει, γλεντήσει τη ζωή, και έχεις καταλήξει στον πλέον κατάλληλο άντρα για να γίνει πατέρας των παιδιών σου.  Τα καλά νέα είναι οτι η διαδικασία για τη σύλληψη ενός παιδιού είναι εξίσου ευχάριστη και προτείνω να την εκμεταλλευθείς στο έπακρο. Δίχως αλκοόλ, αλλά και δίχως άγχος, με μπόλικη φαντασία και μεράκι, σαν να είναι η τελευταία σας φορά… (πράγμα διόλου απίθανο για το επόμενο διάστημα)

  • STEP TWO: There is so much you should do!

Συγχαρητήρια, πέρασες στην επόμενη πίστα! Δυνατές συγκινήσεις έρχονται προσεχώς. Βεβαιώσου οτι σε παρακολουθεί έμπιστος γυναικολόγος, ενημερώσου από έγκυρες πηγές για τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα σου και τη διάθεσή σου το επόμενο διάστημα και ετοιμάσου για πολλές εξετάσεις και υπέροχους υπερήχους. Μετά το πρώτο τρίμηνο μπορείς να γραφτείς και σε μαθήματα ανώδυνου τοκετού όπου θα βρεις μπόλικη αλληλεγγύη και συμπαράσταση (όχι δεν είσαι η μόνη που ψάχνει τα κλειδιά του αυτοκινήτου της ενώ τα κρατάει…aka baby brain)

mitrotita

  • STEP THREE: It’s not just you and him!

CONGRATS it’s a… baby! Στους δυο τρίτος δε χωρει λέει η παροιμία, αλλά αν πρόκειται για ένα μπεμπουλινάκι τόσο δα, χωρεί και παραχωρεί. Μμμμ μωρουδίλα! Μυρωδιά αξέχαστη! Έρωτας, τρέλα, μαγεία! Ωστόσο, θα στα χαλάσω λίγο αν θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σου, ο πρώτος καιρός δε φημίζεται για την ευκολία του. Ανάμικτα συναισθήματα, που εναλλάσονται με ρυθμούς strobo light, υπό το πρίσμα ενός εκρηκτικού κοκτέιλ κολικών, κλάματος, αυπνίας, και ανεξέλεκτων ορμονών λοχείας. “It’s been a ride” που λεν και στο χωριό μου. Αλλά σε διαβεβαιώ ότι υπάρχει φως στο τούνελ, και μάλιστα άπλετο μόλις περάσεις στην άλλη πλευρά!

  • STEP FOUR: There is so much more…

Και να που σκάει το πρώτο χαμογελάκι στο προσωπό του και λιωωωώνεις η μάνα, αρχίζεις φωτογραφίες, σέλφιζ, status updates κοκ. Για να μη θυμηθώ τα πρώτα α-γκου, μα-μα-μα, μπα-μπα-μπα και με πάρουν τα ζουμιά. Επιτέλους, το πλάσμα αυτό έχει φωνή! Yeyyy! Και εκεί που γνωριστήκατε και σε αγάπησε όσο καμία άλλη γυναίκα στη ζωή του, πρέπει να φύγεις στη δουλειά. 8, 9, 10 ώρες καμιά φορά και περισσότερο. Και να βρεις νταντά που να εμπιστεύεσαι και να εμπιστεύεται. Ουφ, μεγάλο κεφάλαιο! Προσωπικά , αυτό ήταν από τα πιο δύσκολα της ζωής μου. Καλού κακού μη βάλεις μάσκαρα την πρώτη εβδομάδα στη δουλειά, εκτός αν είναι αδιάβροχη!

  • STEP FIVE: You will survive!

Και περνάνε οι εβδομάδες και τελικά βλέπεις ότι όλα καλά πηγαίνουν, η γη συνεχίζει να γυρίζει κι ας λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι, το μωρό σου πάλι εσένα φωνάζει μαμά (φιου!). Σιγά σιγά μεγαλώνει και ανθίζει, βγάζει δοντάκια  – αχ αυτά τα λαμπερά διαμαντάκια που σου βγάζουν την πίστη όσο φυτρώνουν ένα ένα, γκρρρ..! Kαι να οι πρώτες λεξούλες. Kαι τα φιλάκια. Και οι αγκαλίτσες. Και τα υπέροχα, αξέχαστα χαχανητά. Κι όταν η γιαγιά στέλνει φωτό απο τα πρώτα του βηματάκια, ενώ εσύ βρίσκεσαι στη δουλειά, θες απλά να κλάψεις απο χαρά, μα και απο ζήλεια. Και κλείνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς τις εκκρεμότητες σου για να τρέξεις στο σπίτι να το καμαρώσεις από κοντά. Και κάπως έτσι θα είναι τα απογεύματά σου για τα επόμενα χρόνια, γεμάτα λαχτάρα και προσμονή για το επόμενο λεπτό…

Μην ξεχνάς όμως να ζεις και το σήμερα, το παρόν, το κάθε δευτερόλεπτο και να το απολαμβάνεις όσο γίνεται! Βρες τρόπους να γεμίζεις λίγο τις μπαταρίες σου και να αναπληρώνεις τον χαμένο χρόνο και ύπνο- χουζούρεψε λίγο μαζί του τα Σαββατοκύριακα στο κρεβάτι σου, πάρε έναν υπνάκο μαζί του τα μεσημέρια, κάνετε παρέα μια βόλτα στη φύση ή πάρτο μαζί σου για έναν καφέ σε μια φίλη που έχεις να δεις καιρό – οτιδήποτε σε αναζωογονεί. Και όσο μπορείς να πετάς τις ρημάδες τις ενοχές στον κάδο των αχρήστων, γιατί φίλη μου να είσαι σίγουρη ότι αυτές φέρνουν τη μεγαλύτερη κούραση- και σε σένα και στη σχέση σου με το παιδί.

Και κάτι τελευταίο: να κρατάς ντοκομουμέντα από όλα τα σημαντικά και ωραία! Γιατί περνάνε τα άτιμα τα χρόνια και ξαφνικά η μπεμπέ μυρωδιά εξαφανίζεται, τα δοντάκια γίνονται δοντάρες, το αφράτο απαλό δερματάκι γίνεται τραχύ, τα μπουτάκια και η κοιλίτσα εξαφανίζονται, τα λεπτά μαλλάκια γίνονται γκαζόν και τα “σ’αγαπώ, είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου” δίνουν τη θέση τους σιγά σιγά στα “σε μισώ, είσαι η χειρότερη μαμά του κόσμου” πριν το καταλάβεις.

Φύλαξε καλά τoυς θησαυρούς αυτούς και στις δύσκολες στιγμές φέρτα στο νου να τα αναβιώσεις. Για να συγκινηθείς όσο έχω συγκινηθεί κι εγώ αυτή την στιγμή. Άντε, σταματώ εδώ για την ώρα, μιας και έχω αρχίσει να αισθάνομαι σαν τη θεία απο το χωριό που δίνει συμβουλές στις ανηψιές της.

Ελπίζω να σε κάλυψα. Θα είμαι εδώ για να πούμε περισσότερες ζουμερές και πικάντικες λεπτομέρειες κάθε βήματος.

Η πτήση αναχωρεί. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!

ΥΓ1: Δε σου έγραψα και το άλλο, το “αυτονόητο”, το οποίο βέβαια μετά τα παιδιά παύει να είναι και τόσο: όσο μπορείς να φροντίζεις και τη σχέση σου με τον άντρα σου. Στο κάτω κατω της γραφής από εκεί ξεκίνησαν όλα (βλ. Step1)

ΥΓ2:. Και σε παρακαλώ, μη μου πεις οτι δεν ξέρεις το “Step by step” και τους «New Kids on the Block” γιατί ήσουν πολύ μικρή όταν κυκλοφόρήσαν – θα κάνω χαρακίρι!

Χριστίνα Γαβρίλη
Χριστίνα Γαβρίλη, γνωστή και ως “Η Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων”
Άυπνη μητέρα 2 παιδιών, που μετά απο 12 χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο, τα παράτησε όλα και πήγε να γίνει Πριγκίπισσα σε μια μικρή, εξωτική χώρα των Βαλκανίων. Τη φιλοξενούμε εδώ για να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της στη μητρότητα, με χιούμορ, σαρκασμό και αγάπη. Σαν τη μεγάλη σας αδερφή ή τη μικρή σας θεία. Περισσότερα για την αφεντιά της εδώ: www.iprigipessa.com.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.