Τα ψηλά τακούνια βλάπτουν το πόδι; Η άποψη του Ορθοπαιδικού.

takounia

Τα τακούνια είναι τα αγαπημένα παπούτσια των γυναικών. Όλες έχουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι και οι άντρες χαίρονται να τις βλέπουν να τα φορούν. Εντούτοις, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πόση ζημιά κάνουν στο γυναικείο πόδι. Μια έρευνα της Αμερικάνικης ένωσης Ποδιάτρων, που έγινε το 2014 και στην οποία συμμετείχαν οι κορυφαίοι Ορθοπαιδικοί της χώρας κατέδειξε πως τα τακούνια ήταν με διαφορά η κύρια αιτία πόνου στο πόδι. Το ένα τρίτο μάλιστα των προβλημάτων που προκαλούν τα τακούνια, είναι μη αναστρέψιμα.

Μη χάσεις: ΔΩΡΕΑΝ Ψηλάφηση μαστού από γιατρούς και μαστογραφία με 30€ ή υπερηχογράφημα μαστού με 20€ σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα!

Ποια προβλήματα προκαλούν τα τακούνια στο ανθρώπινο πόδι;

 • Μεταταρσαλγία (δηλ. πόνος στο μπροστινό τμήμα των ποδιών)
 • Παραμορφώνονται τα δάκτυλα και κάνουν επώδυνους κάλους
 • Η παραμόρφωση των δακτύλων με τη σειρά της οδηγεί σε εξογκώματα (π.χ. κότσι ) αλλά και τραυματισμούς στα νεύρα
 • Εμφανίζονται μικρά κατάγματα, τα λεγόμενα κατάγματα «εκ κοπώσεως»
 • Προβλήματα στα νύχια, όπως νύχια που μπαίνουν μέσα στο δέρμα γεγονός που οδηγεί σε μυκητιάσεις
 • Αυξάνεται η πιθανότητα να παραπατήσεις και να υποστείς κάποιο τραυματισμό (π.χ. διαστρέμματα)
 • Με την πολύχρονη χρήση οι μύες της γάμπας κονταίνουν και οδηγούν σε μυϊκό σπασμό.

Ποια άλλα σημεία του σκελετού επιβαρύνουν τα τακούνια;

Έρευνα του Dr. Nevins μας έδειξε πως τακούνι πάνω από 5 εκ. αναγκάζουν το σώμα να γείρει μπροστά. Αυτό έχει σαν συνέπεια να επιβαρύνεται η μέση με τρόπο που οδηγεί σε οσφυο-ισχιαλγία.

Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stanford αναφέρει ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια επιβαρύνουν τα γόνατα και οδηγούν στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γυναίκες για να αποφύγουμε τις βλάβες που προκαλούν τα τακούνια;

Ασφαλώς και δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε μια γυναίκα να φορά ψηλοτάκουνα. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές αρχές που αν τις ακολουθήσει, θα μετριάσει κατά πολύ τις συνέπειες της χρήσης τακουνιών.

 • Πρέπει να φοράτε τακούνια με λογικό ύψος (μέχρι 4 εκ.) και χοντρά, που είναι πιο σταθερά. Απεναντίας το λεπτό τακούνι (στιλέτο) είναι σίγουρο πως θα κοντύνει τους μυς της γάμπας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι έχει αρκετό χώρο για τα δάκτυλα.
 • Φορέστε το σωστό νούμερο παπούτσι. Πολλές γυναίκες αγοράζουν υποδήματα μισό ή ένα νούμερο μεγαλύτερο θεωρώντας ότι θα είναι πιο άνετα, αλλά αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χειρότερα προβλήματα.
 • Μην φοράτε τακούνια όλη την ημέρα. Πάρτε μαζί σας κι ένα δεύτερο ζευγάρι άνετα παπούτσια, ώστε να τα εναλλάσσετε στη διάρκεια της ημέρας.
 • Όταν βγάλετε τα τακούνια σας κάντε για λίγα λεπτά ασκήσεις διάτασης (stretching), κυρίως στα δάκτυλα και στις γάμπες.
 • Επειδή τα ψηλοτάκουνα αδυνατίζουν τους μυς των κάτω άκρων, είναι χρήσιμο να τους ενδυναμώσετε. Πώς; Αφιερώστε λίγα λεπτά ημερησίως για να κάνετε βαθιά καθίσματα ξυπόλητοι.

Κινδυνεύουν όλες οι γυναίκες το ίδιο από τα τακούνια;

Η απάντηση είναι όχι. Και αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε τη φίλη σας να φορά για χρόνια τακούνια χωρίς ακόμα να παραπονιέται (κάποια στιγμή θα αποκτήσει πρόβλημα, είναι βέβαιο), ενώ εσείς με το που τα φοράτε αισθάνεστε ενοχλήσεις. Τα γονίδια του καθενός είναι διαφορετικά. Όλες όμως ανεξαιρέτως οι γυναίκες επιβαρύνονται με την υπερβολική χρήση τακουνιών.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.