Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα: Πως θα απαλλαγείτε οριστικά σε 20′

syndromo karpiaiou solina therapeia- σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα θεραπεία

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια συχνή, επώδυνη πάθηση των χεριών. Οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό και είναι ευρέως γνωστή ως η “νόσος του πληκτρολογίου” αφού η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών συνιστά μια από τις κύριες αιτίες της.

Τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται κατά κύριο λόγο τη νύχτα και περιλαμβάνουν μούδιασμα και τσιμπήματα στον αντίχειρα, τον δείκτη, το μέσο και το παράμεσο δάκτυλο. Στην συνέχεια εκδηλώνεται πόνος και κάψιμο, συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν και τον ώμο.

Anπου η πάθηση γίνει χρόνια μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο μέσο νεύρο. Τότε εμφανίζεται αδυναμία, η οποία μπορεί να σταθεί η αιτία πτώσης αντικειμένων από τα χέρια και δυσκολίας στο χειρισμό μικρών και λεπτών, συνήθως, αντικειμένων.

Οι περιπτώσεις που εκδηλώνεται το σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα απασχολεί πολύ την εποχή μας εξαιτίας της πολύωρης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των smartphones. Κατά συνέπεια τα άτομα που ασχολούνται πολλές ώρες με υπολογιστή στην εργασία τους όπως και εκείνα που εκτελούν καθημερινά χειρωνακτικές εργασίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.

Η πάθηση προσβάλει, επίσης, πολύ συχνά νοικοκυρές και γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου παρουσιάζουν και οι διαβητικοί, οι ρευματοπαθείς και οι νεφροπαθείς.

Τα βήματα για την θεραπεία του συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Το πιο βασικό σημείο ως προς την θεραπεία του συνδρόμου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνεται η μόνιμη βλάβη που δεν είναι δυνατόν να επανορθωθεί.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με τον έλεγχο του ιστορικού και την κλινική εξέταση. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης διεξάγονται εξετάσεις όπως το ηλεκτρομυογράφημα ή το υπερηχογράφημα του μέσου νεύρου και με τα αποτελέσματά τους ορίζεται τελικά η κατάλληλη θεραπεία.

Οι τοπικές ενέσεις κορτιζόνης, η συνταγογράφηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η τοποθέτηση νάρθηκα στον καρπό για την ακινητοποίησή του είναι μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης που ανήκουν στην συντηρητική θεραπεία. Δεν αποτελούν, ωστόσο, οριστική αντιμετώπιση σε αντίθεση με την χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα, η οποία συνιστά την ριζική λύση για την θεραπεία του συνδρόμου.

Η θεραπεία με ενδοσκοπική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα

Η τεχνική της Ενδοσκοπικής Διάνοιξης του Καρπιαίου Σωλήνα είναι ελάχιστα επεμβατική και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Σε πρώτο στάδιο τοποθετείται στον καρπό μια μικροσκοπική κάμερα και ένα ειδικό χειρουργικό μαχαιρίδιο, με μια μικρή τομή ενός εκατοστού.  Το ενδοσκόπιο είναι συνδεδεμένο με μια οθόνη, μεταφέροντας την εικόνα από το εσωτερικό του καρπιαίου σωλήνα. Η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα πραγματοποιείται από μέσα προς τα έξω με προσοχή ώστε να μην τραυματιστούν οι ιστοί και το δέρμα της παλάμης. Η συνολική διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά.

Μετά την εγχείρηση δεν προβλέπεται χρόνος αποθεραπείας. Ο ασθενής είναι σε θέση να επανέλθει άμεσα στην καθημερινότητα του, την εργασία αλλά και τις δραστηριότητές του, χωρίς να φέρει κάποιο σημάδι από την επέμβαση.

Τα οφέλη της ενδοσκοπικής διάνοιξης του καρπιαίου σωλήνα

Η μέθοδος της ενδοσκοπικής διάνοιξης του καρπιαίου σωλήνα παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στον ασθενή αλλά και άμεσα αποτελέσματα καθώς:

  • Αποτελεί τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας
  • Είναι Ανώδυνη μέθοδος, με ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά
  • Δεν χρησιμοποιούνται ράμματα
  • Είναι απόλυτα ασφαλής με σίγουρα αποτελέσματα
  • Το χέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας μετά την επέμβαση
  • Η επιστροφή στην εργασία και στις δραστηριότητες είναι άμεση, 2-3 ημέρες μετά
  • Οι περιπτώσεις των επιπλοκών είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με την ανοικτή μέθοδο
  • Παρέχει βέλτιστα αισθητικά αποτέλεσμα αφού δεν αφήνει κάποιο σημάδι, τομή ή ουλή

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.