Ποια είναι τα συμπτώματα από την έλλειψη βιταμινών;

Ποια συμπτώματα προκαλούνται από την έλλειψη βιταμινών

Κάποιες από τις παθήσεις που αντιμετωπίζουμε συνδέονται με την έλλειψη βιταμινών. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι βιταμίνες, η έλλειψη των οποίων σχετίζεται με την εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Δες ακόμα: Τελικά το μέγεθος του πιάτου μετράει;

Έλλειψη βιταμίνης Α

Η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται με τα προβλήματα της ξηροδερμίας και τα προβλήματα όρασης. Μια οριακή έλλειψη βιταμίνης Α θα αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε δερματικές παθήσεις.

Πού θα βρείτε τη βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α βρίσκεται στο γάλα, τον κρόκο αυγού, το βούτυρο, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνια), καθώς και σε μαργαρίνες και χυμούς φρούτων.

Έλλειψη βιταμίνης C

Η κακοδιαθεσία που νιώθουμε καθημερινά συνδέεται με την έλλειψη βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Ακόμη συμπτώματα όπως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, καθώς επίσης και η εξάντληση, η αδυναμία, η ευερεθιστικότητα και το μυϊκό άλγος δηλώνουν έλλειψη.

Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πού θα βρείτε τη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα φρούτα (κυρίως στα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι), στα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι), στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα στρείδια κτλ.

Έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D

H έλλειψη ασβεστίου και  βιταμίνης D συνδέεται με συμπτώματα όπως: μυϊκοί σπασμοί, αϋπνία, νευρικότητα.

Πού θα βρείτε το ασβέστιο και την βιταμίνη D

Ττα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγκα, λαυράκι, φαγκρί, κολιός), τα δημητριακά πρωινού, οι μαργαρίνες και οι χυμοί φρούτων είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Έλλειψη βιταμίνης Β2 (Ριβοφλαβίνη)

Η έλλειψη βιταμίνης Β2 (Ριβοφλαβίνη) είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει άφθες στο στόμα, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα. Συχνή είναι και η δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν, επίσης, να προσληφθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.

Πού θα βρείτε τη βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)

Η βιταμίνη Β2 βρίκσεται στη μαγιά, στο συκώτι, σε εμπλουτισμένα δημητριακά, στα αυγά, στο γάλα και το κοτόπουλο.

Έλλειψη νιασίνης

Η έλλειψη νιασίνης φαίνεται να σύνδεεται με την κόπωση, την κατάθλιψη ακόμα και την απώλεια μνήμης. Είναι μια από τις πιο σταθερές βιταμίνες Β και δεν επηρεάζεται από το ηλιακό φως, τον αέρα ή το αλκαλικό περιβάλλον. Η μόνη σημαντική απώλεια νιασίνης παρατηρείται με το μαγείρεμα.

Πού θα βρείτε τη νιασίνη

Το ρύζι, το καστανό ρύζι, ο τόνος, το κοτόπουλο και το μπρόκολο είναι τροφές πλούσιες σε νιασίνη.

Έλλειψη βιταμίνης Ε

Οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμίνης Ε. Η έλλειψή της δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Πού θα βρείτε την βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στις μαργαρίνες, στο φυστικοβούτυρο, στα σπαράγγια, στο αβοκάντο, στα αυγά, στα θαλασσινά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα κράκερ, στους χυμούς φρούτων και στα δημητριακά πρωινού. Η απορρόφησή της γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση λιπών και ελαίων.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.