Ποιες συνήθειες σου σε κάνουν να αρρωσταίνεις συνέχεια;

kruo gripi

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα κι εσύ βρίσκεις ήδη τον εαυτό σου άρρωστο για τρίτη φορά; Μία που γίνεσαι καλά και μία που ξανακυλάς και έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος… “αφού ντύνεσαι καλά πριν βγεις έξω στο κρύο;”

Δες ακόμα: 5 + 1 τρόποι για να μην κολλήσεις γρίπη στο γραφείο

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες συνήθειες που συμβάλλουν στο να αρρωστήσουμε ευκολότερα:

  • Κακή διατροφή: Ο τρόπος ζωής μας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός προβλεπτικός παράγοντας για το πόσο συχνά θα αρρωστήσουμε. Για το λόγο αυτό, πρέπει να φροντίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και άπαχο κρέας και να αποφύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη, το πολύ αλάτι, καθώς και το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά και να τα αντικαταστήσουμε με προϊόντα ολικής άλεσης. Έχοντας μία σωστή διατροφή λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που μας ενδυναμώνουν απέναντι στους ιούς.
  • Ελλιπής ύπνος: Κοιμάσαι λίγες ώρες, ξυπνάς κατά τη διάρκεια του ύπνου σου και γενικώς δεν λαμβάνεις ποιοτικό ύπνο; Το ήξερες πως με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνεις τον οργανισμό σου να παράγει τις απαραίτητες εκείνες ουσίες που θα τον κάνουν να αντιστέκεται στους ιούς; Όσο πιο κακός είναι ο ύπνος που κάνεις, τόσο πιο ανυπεράσπιστο είναι το ανοσοποιητικό σου σύστημα απέναντι στους παθογόνους οργανισμούς.
  • Αφυδάτωση: Το νερό είναι απαραίτητο, ώστε να μεταφέρει σε όλα σου τα κύτταρα τα θρεπτικά μέταλλα και συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου για τη σωστή λειτουργία του. Στην περίπτωση που δεν λαμβάνουμε την απαραίτητη ενυδάτωση, ο οργανισμός μας καταπονείται, κάτι το οποίο αντιλαμβανόμαστε και εμείς, καθώς μας χτυπάει προειδοποιητικά καμπανάκια μέσα από την κόπωση ή τους πονοκεφάλους που μπορεί να νιώθουμε.

sinitheies gripi

  • Δεν πλένουμε τα χέρια μας: Η κακή υγιεινή των χεριών είναι συχνή αιτία για να κολλήσουμε κάποιον ιό. Αν και μας ακούγεται βασικός κανόνας, πολλές φορές αμελούμε αυτή την τόσο σημαντική συνήθεια που μας προστατεύει ενάντια στους μικροοργανισμούς. Πιο συγκεκριμένα, ακουμπώντας βρώμικες επιφάνειες και στη συνέχει τοποθετώντας τα χέρια μας στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια μας, ουσιαστικά καλωσορίζουμε τα μικρόβια μέσα στον οργανισμό μας. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως πριν φάμε, μετά τη χρήση της τουαλέτας, όταν επιστρέφουμε από εξωτερικούς χώρους στο σπίτι μας κλπ.
  • Χρόνιο Στρες: Το άγχος πέρα από την ψυχολογική πίεση που μας προκαλεί, είναι ένας ακόμη βασικός παράγοντας που εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας και μας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στους ιούς.
  • Πτώση της θερμοκρασίας: Μία κοινή παρερμηνεία όλων είναι να θεωρούμε πως εξαιτίας του κρύου θα αρρωστήσουμε. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα μύθο, καθώς το κρύο από μόνο του δε μπορεί να μας κάνει να κολλήσουμε κάποια γρίπη. Αυτό που πράγματι συμβαίνει όταν πέφτει αισθητά η θερμοκρασία, είναι πως εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται ελάττωση της ανοσίας, ο οργανισμός μας ρίχνει τις άμυνες του έναντι στις εξωτερικές εισβολές και γίνεται πιο εύκολα θύμα αυτών.

Τώρα που ξέρεις τι λάθος κάνεις, άλλαξε τις “κακές” σου συνήθειες και προστάτευσε τον εαυτό σου απέναντι στη γρίπη!

Εάν παρόλα αυτά αρρωστήσεις, μπορείς να κλείσεις ραντεβού με γιατρό από 20€ σε λιγότερο από 1’ ή να τον επιλέξεις για κατ’ οίκον επίσκεψη από τη θαλπωρή του σπιτιού σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.