5 + 1 τρόποι για να μην κολλήσεις γρίπη στο γραφείο
Η ιστορία γνωστή. Δουλειά ως αργά στο γραφείο με τους συναδέλφους. Η θερμοκρασία έπεσε αισθητά. Τα παράθυρα έκλεισαν. Και βρέθηκε ο πρώτος που λίγο έβηξε, λίγες κρυάδες ένιωσε, ένα μικρό μπούκωμα είχε και όταν ρωτήθηκε αν είναι άρρωστος, δήλωσε με περίσσιο θάρρος: “Όχι, δεν κολλάει, ένα μικρό κρύωμα είναι μόνο.”
Δες ακόμα: Ιώσεις φθινοπώρου: Αντιμετώπισε τες με φυσικά αφεψήματα από βότανα!
Η συνέχεια ακόμα πιο γνωστή. Ο ένας μετά από τον άλλον κόλλησαν και εσύ βρέθηκες λες και περιμένεις τη σειρά σου για το ταμείο, να αναρωτιέσαι τρομοκρατημένος αν θα είσαι ο επόμενος που θα κολλήσει και τι να κάνεις για να προφυλαχθείς.
Ευτυχώς για εσένα (και για εμάς), λύσεις για να μην κολλήσεις γρίπη στο γραφείο υπάρχουν:
1.Ο πρώτος και βασικός κανόνας είναι ο ίδιος που μαθαίνουμε από παιδιά και είναι απαραίτητος για την κατάλληλη προστασία του οργανισμού. Πλύνε τα χέρια σου.
Τα μικρόβια και οι ιοί μεταφέρονται σε όλο το χώρο καθώς και στις επιφάνειες του γραφείου και του υπολογιστή που χρησιμοποιούμε. Η τακτική απολύμανση των χεριών μας είναι απαραίτητη για να μην μεταφέρουμε τα μικρόβια στον οργανισμό μας.
2.Αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά. Ναι, κάνει κρύο. Ο τακτικός αερισμός του χώρου όμως για λίγα λεπτά είναι πολύ σημαντικός για να μπαίνει καθαρός αέρας μέσα στο χώρο και να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα.
3.Αν δεν αισθάνεσαι καλά, μείνε στο σπίτι. Αν μπορείς να εργαστείς από το σπίτι, επίλεξε το. Αν όχι καλό θα ήταν να πάρεις κάποιες μέρες αναρρωτική άδεια, ώστε να αναρρώσεις γρηγορότερα, να ξεκουραστείς και να προφυλάξεις και τους συναδέλφους σου, οι οποίοι δε φταίνε πουθενά να κολλήσουν και αυτοί.
4.Το ξέρω πως τόσα χρόνια θεωρείς ως κατάλληλο τρόπο όταν φτερνίζεσαι, να τοποθετείς το χέρι σου μπροστά από το στόμα σου. Οι ειδικοί όμως θα έρθουν να σου καταρρίψουν αυτόν τον μύθο, καθώς ο τρόπος που ενδείκνυται είναι να χρησιμοποιείς την κλείδωση του αγκώνα σου.
5.Ένας ακόμα πολύ βασικός κανόνας για να μην αρρωσταίνεις, είναι να κρατάς δυνατό το ανοσοποιητικό σου. Κοιμήσου καλά, ενυδατώσου, φάε πολλά φρούτα και λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι πιο υγιής, πιο ξεκούραστος και θα ενδυναμώσεις τον οργανισμό σου απέναντι στις επιθέσεις των ιών.
6.Tέλος, πολύ σημαντικό είναι να εκπαιδεύσεις τον οργανισμό σου στις κρύες θερμοκρασίες. Η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι υπεύθυνη για πολλά από τα κρυολογήματα μας, καθώς στους εσωτερικούς χώρους οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ιδρώνουμε και καταλήγουμε να κρυώνουμε βγαίνοντας έξω σε κρύες θερμοκρασίες.
Εάν παρόλα αυτά αρρωστήσεις, μπορείς να κλείσεις ραντεβού με γιατρό σε λιγότερο από 1’ ή να τον επιλέξεις για κατ’ οίκον επίσκεψη από τη θαλπωρή του σπιτιού σου.