Οδηγός για ένα ασφαλές καλοκαίρι: Συμβουλές από παιδίατρο

προστασία-για-παιδιά-από-τον-ήλιο-prostasia-apo-ton-ilio

Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, εγκαύματα και να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος, δηλαδή καρκίνου του δέρματος, στην ενήλικη ζωή.

Το βρεφικό δέρμα είναι ευαίσθητο, λεπτό και δεν συνθέτει επαρκή ποσότητα μελανίνης για την προστασία του, συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.  Για να απολαύσουμε το καλοκαίρι με ασφάλεια και να μείνουμε ήσυχοι στις διακοπές με τα παιδιά μας, εφαρμόζουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ήλιο.

Βρέφη κάτω των 6 μηνών

Για να προστατεύσουμε βρέφη ως 6 μηνών είναι σημαντικό να τηρούμε τα παρακάτω μέτρα:

 • Αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο και τα κρατάμε σε σκιερό μέρος. Στο αυτοκίνητο τοποθετούμε σκίαστρα στα παράθυρα, υπάρχουν με ειδικά φίλτρα UV προστασίας.
 • Ντύνουμε το μωρό με δροσερά, άνετα ρούχα, ιδανικά με πυκνή πλέξη, ώστε να εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν ενδύματα με δείκτη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (Ultraviolet Protection Factor). Ιδανικά, τα ρούχα πρέπει να καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια.
 • Χρησιμοποιούμε καπέλο με φαρδύ γείσο, το οποίο να καλύπτει το πρόσωπο, τα αυτιά και τον αυχένα.
 • Προτιμάμε τις λιγότερο επικίνδυνες ώρες, αποφεύγοντας την έκθεση μεταξύ των ωρών 10:00 και 16:00, όπου η ακτινοβολία είναι πιο έντονη.

Βρέφη από 6 έως 12 μηνών

Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα μέτρα, στην ηλικία αυτή είναι ασφαλής και συνιστάται επιπλέον η χρήση αντηλιακού.

 • Επιλέγουμε αντηλιακό ευρέος φάσματος. Δηλαδή με προστασία έναντι UVA και UVB ακτινοβολίας, με φυσικά, ανόργανα φίλτρα όπως το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) και το οξείδιο του ψευδαργύρου (ZnO).
 • Ο δείκτης προστασίας (SPF) συστήνεται να είναι τουλάχιστον 15, ιδανικά πάνω από 30.
 • Η ποσότητα που εφαρμόζουμε πρέπει να είναι αρκετή, ώστε να καλύψει επαρκώς το πρόσωπο, τα αυτιά, τον αυχένα, τα πόδια και τα χέρια του παιδιού. Αν χρησιμοποιούμε αντηλιακό σε σπρέι, δεν ψεκάζουμε απευθείας το πρόσωπο. Βάζουμε μια ποσότητα στο χέρι μας και την αλείφουμε με αυτό.
 • Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες ή νωρίτερα αν το παιδί βραχεί ή ιδρώσει πολύ.
 • Η ανάγκη για αντηλιακό υπάρχει όποτε το παιδί είναι εκτεθειμένο στον ήλιο: στη θάλασσα, στη βόλτα, στο παιχνίδι στην ύπαιθρο. Ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά, διότι το 80% της ακτινοβολίας διαπερνάει τα σύννεφα. Έκθεση υπάρχει ακόμα και όταν είμαστε κάτω από την ομπρέλα, καθώς η ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, την άμμο, το τσιμέντο.
 • Από αυτή την ηλικία είναι επιθυμητή η χρήση γυαλιών ηλίου. Επιλέγουμε καλής ποιότητας, με άνετο, ελαφρύ σκελετό, οργανικούς φακούς, καλή εφαρμογή στο πρόσωπο του παιδιού και ευχάριστα χρώματα ώστε να το προσελκύουν να τα φοράει.

Νήπια και προσχολική ηλικία

Σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να μείνει ένα παιδί ήσυχο σε μια θέση για πολλή ώρα, οπότε:

 • Χρησιμοποιούμε αντηλιακό σε σπρέι, που εφαρμόζεται γρήγορα, και ανθεκτικό στο νερό.
 • Εφαρμόζουμε τα ίδια μέτρα προστασίας: γυαλιά, καπέλο, ρούχα και επιδιώκουμε, όσο γίνεται, να παραμένει το παιδί στη σκιά. Ιδιαίτερα, μεταξύ των ωρών 10:00-16:00.

Πότε απευθυνόμαστε στον παιδίατρο

Σε περιπτώσεις ηλιακού εγκαύματος που εκδηλώνονται συμπτώματα όπως ερυθρότητα και φυσαλίδες ή θερμοπληξίας, όπου υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και το παιδί παρουσιάζει ζάλη, εμετούς και μειωμένη διούρηση χρειάζεται η εκτίμηση από τον παιδίατρο μας.  Ειδικά όταν πρόκειται για τις ευαίσθητες ηλικίες κάτω του ενός έτους, χρειάζεται να απευθυνόμαστε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.