Ρυτίδες έκφρασης: Θεραπεία και πρόληψη

ρυτίδες

Οι ρυτίδες είναι το θέμα που απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών (αλλά και πολλών αντρών) και η αντιμετώπισή τους, η αντιγήρανση, έχει αποτελέσει εδώ και πολλές δεκαετίες αντικείμενο επιστημονικών μελετών.

Τι είναι όμως οι ρυτίδες;

Οι ρυτίδες είναι οι γραμμές που δημιουργούνται στην επιφάνεια της επιδερμίδας με την πάροδο της ηλικίας καθώς το δέρμα χάνει τη φυσική του υγρασία και οι δύο πρωτεΐνες που το κάνουν σφριγηλό και ελαστικό, το κολλαγόνο και η ελαστίνη, εκφυλίζονται. Συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια και το στόμα, λόγω της κίνησης των μυών, και λέγονται ρυτίδες έκφρασης. Εμφανίζονται και στο λαιμό, που είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο και συχνά το παραμελούμε στην περιποίηση.

Γιατί εμφανίζονται;

Οι ρυτίδες συνδέονται με κληρονομικούς παράγοντες, με τον τρόπο ζωής μας, τις διατροφικές μας συνήθειες, την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους καθώς και με το πόσο φροντίζουμε την υγεία του δέρματός μας.

Η εμφάνιση ρυτίδων είναι κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί. Τα καλά νέα είναι όμως ότι η δερματολογία και η κοσμητική ιατρική διαθέτουν πια σύγχρονα και αποτελεσματικά όπλα στη φαρέτρα τους για να τις αντιμετωπίσουν με ασφάλεια. Υπάρχουν, για παράδειγμα, θεραπείες που μπορούν να αναπλάσουν και να αναδομήσουν το δέρμα, εξαφανίζοντας τα σημάδια του χρόνου. Και εκτός από αυτό, κάθε γυναίκα μπορεί με τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας της, την απαραίτητη ενυδάτωση και προστασία με τα κατάλληλα προϊόντα να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνισή τους.

Πρόληψη

Κι επειδή σε πολλές, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, η ομορφιά έρχεται από …μέσα, αυτό που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει για να διατηρήσει τη νεανική της ομορφιά είναι να υιοθετήσει σωστές και υγιεινές συνήθειες στη ζωή και στην καθημερινότητά της:

  • να πίνει άφθονο νερό που διατηρεί τον οργανισμό ενυδατωμένο και βοηθάει το δέρμα να μην «σπάει»,
  • να έχει μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, και ψάρι – κυρίως σολωμό, που είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα
  • να αθλείται τακτικά,
  • να αποφεύγει το κάπνισμα, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ.

Το να συστήσουμε να αποφεύγει το στρες φαντάζει λίγο ουτοπικό, μέσα σε μια καθημερινότητα γεμάτη απαιτήσεις κάθε είδους. Παρόλα αυτά, η διατήρηση μιας θετικής στάσης ζωής, η συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα, το γέλιο, η ενασχόληση με ασχολίες που μας γεμίζουν, εκτός από τις πολλές ευεργετικές επιδράσεις που έχουν στο σώμα και την ψυχή μας, θα βοηθήσουν και το δέρμα μας να παραμείνει σφριγηλό και λαμπερό.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.