Πώς γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα

Πώς γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται στην καρδιολογία για τη διάγνωση αρρυθμιών, ισχαιμίας και εμφράγματος του μυοκαρδίου, υπερτροφίας των κοιλοτήτων της καρδιάς ή των μεταβολικών διαταραχών.

Πώς γίνεται ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα πραγματοποιείται με τη χρήση του ειδικού ηλεκτροκαρδιογράφου. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο βολτόμετρο που καταγράφει τη διαφορά δυναμικού στην επιφάνεια του σώματος κατά την λειτουργία της καρδιάς. Ο γιατρός θα συνδέσει δέκα ηλεκτρόδια στο σώμα του εξεταζόμενου. Τα τέσσερα συνδέονται στα χέρια και τα υπόλοιπα έξι στο θώρακα. Το αποτέλεσμα του ηλεκτροκαρδιογράφου καταγράφεται σε ένα χαρτί. Για την πραγματοποίηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία .

Γιατί γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα συνιστάται σε όσους είναι άνω των 40 ετών. Άλλες ενδείξεις που οδηγήσουν το καρδιολόγο σε αυτή την εξέταση είναι ο έντονος πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και όσοι έχουν βηματοδότη και πρέπει να ελεγχθεί αν λειτουργεί σωστά. Ο κανονικός ρυθμός είναι οι 60-100 παλμοί ανά λεπτό. Οτιδήποτε διαφορετικό μπορεί να αποτελεί ένδειξη για πολλές διαφορετικές παθήσεις της καρδιάς.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.