Τι περίθαλψη δικαιούσαι αν ταξιδέψεις σε ευρωπαϊκό προορισμό;

perithalpsi- europaikos - proorismos

Tι χρειάζεται για να ταξιδέψεις στην Ευρώπη;

Προετοιμάζεις ένα ταξίδι στην Ευρώπη; Τότε αυτό σε ενδιαφέρει πολύ! Πριν αναχωρήσεις για τον αγαπημένο σου προορισμό ενημερώσου σχετικά με μια χρήσιμη παροχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πολίτες της. Ονομάζεται Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) και παρέχεται δωρεάν σε όλους όσοι ταξιδεύουν από ένα ευρωπαϊκό κράτος σε ένα άλλο.

Δες ακόμα: Σε ποιες εξωτικές χώρες απαιτείται ειδικός εμβολιασμός

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ);

Πρόκειται για μία κάρτα, η οποία παρέχεται δωρεάν και προσφέρει άμεση πρόσβαση στη δημόσια ιατρική περίθαλψη της χώρας που επισκέπτεσαι (στις χώρες συμπεριλαμβάνονται τα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία). Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας αυτής επί ίσοις όροις με τους ασφαλισμένους κατοίκους της.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι η περίθαλψη θα είναι δωρεάν, καθώς σε κάποιες χώρες οι ασφαλισμένοι καλούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στην περίθαλψή τους. Σε καμία περίπτωση, με την κάρτα αυτή δεν μπορεί να λάβει ιδιωτική ιατρική περίθαλψη ένας ασθενής, ούτε βεβαίως καλύπτονται εισιτήρια επιστροφής στη χώρα προέλευσης. Η κάρτα απευθύνεται μόνο σε όσους ταξιδεύουν στις χώρες αυτές και με τον όρο το ταξίδι να μην πραγματοποιείται για ιατρικούς σκοπούς.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ την κάρτα αυτή;

Για να προμηθευτείς την εν λόγω κάρτα θα πρέπει να απευθυνθείς στον φορέα στον οποίο είσαι ασφαλισμένος. Ζήτα πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας και ενημερώσου από τον ασφαλιστικό σου φορέα για το ποιες ακριβώς είναι οι παροχές που καλύπτονται στο συγκεκριμένο κράτος, το οποίο πρόκειται να επισκεφτείς.

Τι περίθαλψη δικαιούμαι όταν ταξιδεύω για σπουδές ή εργασία;

Ως Ευρωπαίος ασφαλισμένος που μετακινείται εντός των προαναφερόμενων χωρών έχεις δικαίωμα να λάβεις τις αναγκαίες παροχές περίθαλψης, αφού ληφθεί υπόψη η φύση αυτών και η διάρκεια παραμονής σου εκεί και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους παραμονής, σαν να ήσουν ασφαλισμένος της χώρας αυτής.

Αν πάσχω από κάποιο χρόνιο νόσημα ή είμαι έγκυος με καλύπτει η ΕΚΑΑ;

Στα πλαίσια της αναγκαίας περίθαλψης δεν περιλαμβάνονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και τα χρόνια νοσήματα, τα οποία χρήζουν παρακολούθησης της πορείας της νόσου του ασθενούς. Επίσης, εξασφαλίζεται παροχή με βάση τους ισχύοντες κανόνες για ασφαλισμένους στη χώρα αυτή και για εγκυμοσύνη, καθώς και για την πορεία εξέλιξής της.

Βασική προϋπόθεση για να ισχύει η επί ίσοις όροις αντιμετώπιση των ασφαλισμένων της Ευρώπης είναι ο σκοπός του ταξιδιού να μην είναι για να λάβει εκεί ιατρική περίθαλψη. Μεταξύ των παθήσεων που συμπεριλαμβάνονται είναι η αιμοκάθαρση, η χημειοθεραπεία, η θεραπεία του άσθματος, το ηχοκαρδιογράφημα κ.ά. Ενημερώσου σχετικώς από το φορέα στον οποίο είσαι ασφαλισμένος.

Με καλύπτει η κάρτα για προγραμματισμένη νοσηλεία σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ;

Αυτό εξαρτάται από τη χώρα από την οποία προέρχεσαι και από την χώρα στην οποία πρόκειται να ταξιδέψεις. Ο φορέας σου θα σε ενημερώσει σχετικά με το αν καλύπτεται η ιατρική περίθαλψη από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα στη συγκεκριμένη χώρα.

Αν πρόκειται για νοσοκομειακή περίθαλψη απαιτείται προέγκριση από τον ασφαλιστικό σου φορέα. Το έντυπο που απαιτείται θα το προμηθευτείς από τον ΕΟΠΥΥ και τις περιφερειακές του διευθύνσεις. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας απευθύνσου στον ΕΟΠΥΥ.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.