Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού;

paragontes emfanisis karkinou mastou

Γεγονός είναι πως αν και η εμφάνιση καρκίνου του μαστού μας φαίνεται ως ένα απρόβλεπτο γεγονός, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να προβλέψουν τις πιθανότητες εμφάνισης του.

Μη χάσεις: ΔΩΡΕΑΝ Ψηλάφηση μαστού από γιατρούς και μαστογραφία με 30€ ή υπερηχογράφημα μαστού με 20€ σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα!

Σύμφωνα με το breastcancer.org, κάποιοι από αυτούς, όπως είναι το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, τα γονίδια, η ηλικία κ.α., αποτελούν παράγοντα πρόβλεψης, αλλά δεν μπορούν να αλλαχτούν. Κάποιοι άλλοι όμως, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και το αλκοόλ, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Πιο αναλυτικά οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες

Φύλο

Καθοριστικός παράγοντας αποτελεί το φύλο στην πρόβλεψη του Καρκίνου του Μαστού, καθώς 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως και οι άντρες δεν κινδυνεύουν, αλλά τα ποσοστά είναι εμφανώς σημαντικότερα στις γυναίκες.

Οικογενειακό Ιστορικό

Οι γυναίκες που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον περιστατικά καρκίνου του μαστού, έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Αν η συγγένεια είναι πρώτου βαθμού τότε οι πιθανότητες διπλασιάζονται.

Ηλικία

Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται συνεχώς όσο μεγαλώνουμε. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι 2 στα 3 περιστατικά εμφανίζονται στην ηλικία άνω των 55 ετών.

Εθνικότητα

Οι λευκές γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν καρκίνο πιο πολύ από της γυναίκες από την Αφρική, την Αμερική, και την Ασία.

Θηλασμός

Οι γυναίκες που θηλάζουν μειώνουν σημαντικά της πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, ιδίως αν θηλάζουν παραπάνω από 1 χρόνο.

Παχυσαρκία

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας επανεμφάνισης της νόσου.

Αλκοόλ και Κάπνισμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Για το λόγο αυτό, σημαντικό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση αλκοόλ στο ένα ποτήρι την ημέρα και το κάπνισμα να αποφεύγεται εντελώς.

Άσκηση

Έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη συστηματική άσκηση σε κανονικό ή έντονο ρυθμό και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

Εύλογο συμπέρασμα από τα παραπάνω στοιχεία αποτελεί πως η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού lifestyle, που στηρίζεται στην υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό του αλκοόλ και του καπνίσματος και τη συστηματική άσκηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων.

Πέρα, όμως από όλα αυτά, ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης είναι η εξέταση. Όλες οι γυναίκες έως 40 ετών οφείλουν να εξετάζονται προληπτικά με υπερηχογράφημα μαστού και ψηλάφηση, ενώ οι γυναίκες άνω των 40 δεν πρέπει να αμελούν την ετήσια μαστογραφία τους.

Η πρόληψη σώζει ζωές.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.