Όλες οι Νέες Έρευνες για τον Καρκίνο του Μαστού

nees ereunes karkinos mastou

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο συχνές νόσους που πλήττουν μεγάλο κομμάτι του γυναικείου κυρίως πληθυσμού. Τα στατιστικά καταδεικνύουν πως 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί κάποια στιγμή στη ζωή της με καρκίνο. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες έρευνες  με στόχο την αντιμετώπιση του.

Μη χάσεις: ΔΩΡΕΑΝ Ψηλάφηση μαστού από γιατρούς και μαστογραφία με 30€ ή υπερηχογράφημα μαστού με 20€ σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα!

 

Νέα Εργαστηριακά Τεστ για Κυκλοφορούντα Καρκινικά Κύτταρα

Ερευνητές πλέον έχουν τη δυνατότητα μέσω αυτών των νέων εργαστηριακών τεστ να αντιληφθούν αν τα καρκινικά κύτταρα από το μαστό έχουν μεταφερθεί στο αίμα, με κίνδυνο την προσκόλληση σε κάποιον άλλο ιστό ή όργανο, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα επίφοβο να οδηγήσει σε μετάσταση. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι πως αν και μπορεί και βλέπει τις μετακινήσεις, πιθανότατα δε θα είναι σε θέση να αντιληφθεί αν ο καρκίνος θα επιστρέψει μετά την αντιμετώπιση του ή όχι.

Σπινθηρογράφημα (Μοριακή Απεικόνιση Μαστού)

Για την εξέταση αυτή ο ασθενής λαμβάνει ενδοφλέβια μικρή ποσότητα ραδιενεργούς φαρμάκου.  Η ουσία αυτή προσκολλάται σε περιοχές μεγάλου και έντονου οστικού μεταβολισμού και αργότερα με τη βοήθεια μίας ειδικής κάμερας (γ- camera) λαμβάνονται φωτογραφίες. Η συγκεκριμένη τακτική βρίσκεται ακόμα υπό αμφισβήτηση και δεν είναι σίγουρο αν μπορεί να μας δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν υπάρχει μετάσταση. Αρχικά σε αυτό το στάδιο, πρέπει να χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλες τεχνικές, όπως η μαστογραφία, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και χρησιμότητα μελλοντικά.

nees ereunes karkinos mastou

Νανοσωματίδια που σκοτώνουν τον καρκίνο

Επιστήμονες δημιούργησαν νανοσωματίδια τα οποία μπορούν να εισέρθουν μέσα στο καρκινικό κύτταρο και να το σκοτώσουν. Τα μικροσκοπικά νανοσωματίδια, μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται μαγνητική διαθερμία, καίνε τα καρκινικά κύτταρα. Σε ένα τεστ που διεξήχθη στο University of Durham αποδείχθηκε πως τα νανοσωματίδια χρειάζονται από 1 έως 3 λεπτά για να διαπεράσουν την εξωτερική μεμβράνη του κυττάρου, να εισέλθουν στο εσωτερικό και να το σκοτώσουν ακαριαία. Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, έως ότου να αποδειχθεί είναι εφαρμόσιμη και στον άνθρωπο και να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, θα αποτελέσει καινοτομία στις μέχρι τώρα θεραπείες και θα καταφέρει να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία, η οποία σκοτώνει κύτταρα ανεξαιρέτως του αν είναι καρκινικά ή μη.

Συνδυασμός φαρμάκων που σκοτώνει τον Καρκίνο του μαστού σε 11 ημέρες

Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ σε 267 γυναίκες που είχαν την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού –HER2- ,είχε εκπληκτικά αποτελέσματα. Οι 9 στις 10 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα αντέδρασαν πολύ θετικά στη θεραπεία. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα μειώθηκαν δραστικά, ενώ σε μερικές  εξαφανίστηκαν μέσα σε μόλις 11 ημέρες. Η θεραπεία αυτή βασίζεται στο συνδυασμό δύο φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν ήδη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στο Herceptin και στο Tyverb. Αν και οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο που δρα το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων, εικάζουν πως σταμάτα τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και παράλληλα ενεργοποιεί την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού. Γεγονός είναι, πως αν αυτή η έρευνα αποδειχθεί αποτελεσματική και εφαρμόσιμη, θα γλιτώσει τις ασθενείς από όλη την επώδυνη αντιμετώπιση της νόσου έως τώρα, δηλαδή από τις εγχειρήσεις και τη χημειοθεραπεία.

Οι παραπάνω ανακαλύψεις θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού με την ευρεία χρήση τους.

Η καλύτερη αντιμετώπιση όμως δεν παύει να είναι η πρόληψη. Η νόσος είναι 100% ιάσιμη αν διαγνωσθεί στα πρώτα στάδια. Στο μόνο που χρειάζεται να είμαστε συνεπείς είναι στην ετήσια μαστογραφία μας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.