Μολυσματικό κήριο: Καλοκαίρι και παιδιά

μολυσματικό κήριο

Το μολυσματικό κηρίο ανήκει στις συνήθεις επιπολής λοιμώξεις του δέρματος κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του ζεστού & υγρού περιβάλλοντος που ευνοεί την ανάπτυξη & τον αποικισμό του στρεπτόκοκκου & του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, που αποτελούν τους κύριους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Κλινικά παρουσιάζει ερύθημα στην επιδερμίδα επί του οποίου μπορεί να ανευρίσκονται φυσαλίδες, φλυκταινίδια ή μελιτόχρωες  εφελκίδες (κρούστα στο χρώμα του μελιού – κεχριμπάρι). Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στην επιδερμίδα,  συνήθως εντοπίζεται στην κεφαλή (γύρω από τους ρώθωνες), στα άκρα & σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αφού πρώτα προηγηθεί κάποιος τοπικός ερεθισμός (δήγμα εντόμου, τοπικός τραυματισμός, έκζεμα) με επακόλουθη διαταραχή στη συνέχεια του δέρματος.

Αποτελεί συχνή δερματική πάθηση στα παιδιά, ενώ μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μέσω δερματικής επαφής σε άλλα σημεία του σώματος (αυτοενοφθαλμισμός) ή στα υπόλοιπα άτομα του περιβάλλοντος του πάσχοντα (στην οικογένεια, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό, στην κατασκήνωση).

Αντιμετώπιση

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης περιλαμβάνονται καλές συνθήκες υγιεινής (πλύσιμο με ειδικό σαπούνι, συχνό πλύσιμο των χεριών, τακτική απολύμανση της επιφάνειας του γραφείου & των παιχνιδιών), τοπική αντισηψία & τοπική εφαρμογή αντιβιωτικού σκευάσματος στις βλάβες, αποφυγή επαφής & κακοποίησης των βλαβών με τα χέρια, καλή ενυδάτωση του δέρματος, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν διαταραχές του δερματικού φραγμού, ενώ είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει κοντά  καθαρά νύχια & να αποφεύγεται το ξύσιμο των βλαβών. Αν συνυπάρχει έντονος κνησμός, μπορεί να χορηγηθεί αντιισταμινικό σκεύασμα από του στόματος για βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ σε κάποιες επίμονες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί χορήγηση αντιβιωτικού από το στόμα. Σε εκτεταμένες βλάβες ή σε συνύπαρξη συστηματικών εκδηλώσεων επιβάλλεται η λήψη καλλιέργειας, ώστε να ταυτοποιηθεί ο τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού & ενδεχομένως  νοσηλεία για τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιωτικής αγωγής. Τέλος σε συχνές υποτροπές της νόσου χρειάζεται καλλιέργεια βλάβης για ταυτοποίηση & τοπική θεραπεία σε όλα τα μέλη της οικογένειας με στόχο την εκρίζωση της φορείας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.