Μετρώντας αντίστροφα για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο

marathonios

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η διαδρομή των 43 χιλιομέτρων (42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα για την ακρίβεια) ακολουθεί στο μεγαλύτερό της μέρος την αυθεντική διαδρομή που φέρεται να έτρεξε ο Φειδιπίδης ως οπλίτης στη μάχη κατά των Περσών, μεταφέροντας τα νέα της νίκης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα.

Δες ακόμα: Τι θα πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις γυμναστήριο

Εκτός όμως από την κλασική διαδρομή, θα υπάρχουν και αγώνες λιγότερων χιλιομέτρων για εσένα που δε θες να πέσεις κατευθείαν στα βαθιά. Οι πιο γνωστοί αγώνες είναι εκείνοι των 5 και 10 χιλιομέτρων.

Πώς θα προπονηθείς, όμως, κατάλληλα για έναν τέτοιο αγώνα που αν και μικρός, είναι αρκετά απαιτητικός; Το doctoranytime φροντίζει για την υγεία και τη φόρμα σου και σου δίνει (από πείρας) συμβουλές για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του αγώνα.

Πριν τον αγώνα

Η ημερομηνία του Νοεμβρίου πλησιάζει και η σωστή προετοιμασία για να είσαι έτοιμη είναι απαραίτητη. Έτσι, αρχίζεις ένα συνολικό ζέσταμα και προετοιμάζεις τον οργανισμό σου για τον επερχόμενο αγώνα.

Σημαντικές είναι και οι προγραμματισμένες προπονήσεις

Ακόμα και αν κάποια μέρα δεν νιώθεις την όρεξη για τρέξιμο, δεν χρειάζεται να πιέσεις τον οργανισμό σου, μπορείς να εξασκηθείς αλλιώς. Είναι καίριο να μην προσπεράσεις ημέρες προπονήσεων γιατί έτσι το σώμα σου θα χάσει τη φόρμα του και εσύ θα βγεις εκτός προγράμματος. Αντί για τρέξιμο, επέλεξε να πας για ένα περπάτημα, είτε έντονο, είτε χαλαρό, στα ίδια χιλιόμετρα (ακόμα και λιγότερα αν δεν έχεις χρόνο) με το προγραμματισμένο τρέξιμό σου.

Η ποδηλασία είναι η καλύτερη προετοιμασία για το τρέξιμο

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά το ποδήλατο σε βοηθά αρκετά να προπονηθείς για τον αγώνα δρόμου. Χωρίς να καταπονεί τη μέση αλλά γυμνάζοντας ταυτόχρονα τα πόδια, μπορείς να προσομοιώσεις τη διαδρομή που θες να τρέξεις με το ποδήλατο. Επαναλαμβάνοντας αυτή την τακτική, τα πόδια σου θα έχουν πια την αίσθηση της απόστασης και της δυσκολίας της διαδρομής, κάνοντας όλο και πιο εύκολο και ξεκούραστο να τρέξεις την ίδια απόσταση.

Η γυμναστική σου σε βοηθά στην αντοχή

Σε περίπτωση που ήδη κάνεις κάποια γυμναστική, είτε φαντάζει άσχετη είτε σχετική με το τρέξιμο, μην τη σταματήσεις. Το σώμα σου έχει συνηθίσει τη συγκεκριμένη γυμναστική, η οποία σου δίνει περισσότερη αντοχή ή ακόμα και ηρεμία να συνεχίσεις τις προπονήσεις τρεξίματος. Γι’ αυτό είτε απλά πας στο γυμναστήριο, είτε κάνεις κάποιο άθλημα ή και yoga ή pilates, είναι σημαντικό να μην προσπερνάς το “διάλειμμα” σου από το καθιερωμένο τρέξιμο.

Η καλή ψυχολογία είναι ο σωστότερος σύμμαχος

Καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να πιάσεις το χιλιομετρικό στόχο σου μέχρι τον αγώνα. Είτε αυτό είναι τρέξιμο, είτε περπάτημα είτε ποδήλατο, ετοιμάσου ψυχολογικά για αρκετά χιλιόμετρα, που όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται περισσότερα, με τελικό στόχο την καλύτερη δυνατή σου φόρμα στον αγώνα.

Καταλήγοντας, η σωστή προετοιμασία πριν τον αγώνα είναι απαραίτητη και είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνεται ομαλά και σταδιακά. Αν νιώθεις οτι καταπονείς υπέρ του δέοντος τον οργανισμό σου λίγες ημέρες πριν τον αγώνα, σταμάτα και φτάσε ως εκεί που μπορείς. Μην ξεχνάς, ο μαραθώνας είναι μία τρομερή εμπειρία που θα σου μείνει χαραγμένη αν προετοιμαστείς σωστά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.