Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη λεύκανση

lefkansi

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών είναι η διαδικασία που επαναφέρει το φυσικό λευκό χρώμα των κιτρινισμένων δοντιών ή και να το ξεπεράσει.

Δες ακόμα: Διατροφικά tips για να διώξεις τα περιττά κιλά από πάνω σου

Πώς επιτυγχάνετε;

Η λεύκανση επιτυγχάνετε με την εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα σε μορφή τζέλ στην επιφάνεια των δοντιών που επιθυμούμε να λευκάνουμε. Το τζέλ που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι είτε υπεροξείδιο του  υδρογόνου είτε υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Και τα δύο αυτά προϊόντα ενεργοποιούνται στο στόμα παράγοντας οξυγόνο το οποίο διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δοντιού καθαρίζοντας το από τις χρωστικές.

Ποιά η διαδικασία;

Η λεύκανση μπορεί να επιτευχθεί με δυο μεθόδους. Η πρώτη, πραγματοποιείται στο σπίτι με τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων ναρθήκων. Ο ασθενής τοποθετεί το ειδικό τζελ λεύκανσης στους νάρθηκες και τους φοράει για ένα χρονικό διάστημα (αναλόγως του τζέλ) για όσες μέρες κρίνει ο θεράπων οδοντίατρος.

Ο δεύτερος είναι ένας συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι. Συγκεκριμένα, γίνονται τρείς επισκέψεις σε διάστημα δυο εβδομάδων στο ιατρείο όπου γίνεται εφαρμογή ειδικού τζελ λεύκανσης από τον οδοντίατρο ενώ παράλληλα ο ασθενής πραγματοποιεί και λεύκανση στο σπίτι.

Τα πρωτόκολλα αυτά είναι τα μόνα εγκεκριμένα και επαρκώς επιστημονικά τεκμηριωμένα για ασφαλή και αποτελεσματική λεύκανση δοντιών.

Η λεύκανση στο ιατρείο πρέπει να γίνετε με φως;

Η χρήση ειδικής λάμπας κατά τη διάρκεια λεύκανσης στο ιατρείο αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγοντα. Εντούτοις έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της δεν έχει κανένα απολύτως πρόσθετο αποτέλεσμα στην λεύκανση. Επιπρόσθετα, οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας στο στόμα και ενέχει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως αφυδάτωση των δοντιών ακόμα και νέκρωση του πολφού.

Χαλάει τα δόντια;

Η λεύκανση είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία όταν γίνετε βάση πρωτοκόλλου, από έμπειρο οδοντίατρο, με αυθεντικά και εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα. Η εφαρμογή των λευκαντικών παραγόντων δεν επηρεάζει την δομή των δοντιών ούτε μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη γενικά στο στόμα.

Έχω όψεις και λευκά σφραγίσματα θα αλλάξουν χρώμα με τη λεύκανση;

Η λεύκανση πραγματοποιείται μόνο σε οδοντική ουσία. Οι ήδη υπάρχουσες αποκαταστάσεις όπως εμφράξεις, όψεις και στεφάνες (θήκες) δεν θα αλλάξουν απόχρωση.

Σε ποιους απευθύνετε;

Η λεύκανση είναι μια οδοντιατρική πράξη η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών με υγιή ούλα και δόντια.

Είναι ασφαλής θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού;

Αν και δεν έχει αποδειχτεί με έρευνες ότι η λεύκανση μπορεί να επηρεάζει το έμβρυο ή την μητέρα, γενικώς συστήνετε να μην πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσων αφορά τον θηλασμό ομοίως δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη οδηγία για το αν θα πρέπει να αποφεύγεται, για το λόγο αυτό ζητάμε από της θηλάζουσες μητέρες να συμβουλεύονται  πρώτα τον γυναικολόγο καιτον παιδίατρο τους.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.