5 Μαστολόγοι διηγούνται ιστορίες γυναικών, που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού

Γιατροί αφηγούνται ιστορίες επιζώντων από καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο ενώ αποτελεί την πρώτη αιτία για τον θάνατό τους. 

Η κατανόηση της σημασίας του προληπτικού ελέγχου αποτελεί το πρώτο και βασικότερο βήμα για την πρόληψη του. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν συμπτώματα για να αναζητήσετε την βοήθεια ειδικού. Με την τακτική εξέταση και την μαστογραφία μπορεί να διαγνωστεί και να εντοπιστεί ο καρκίνος έγκαιρα πριν καν εμφανιστεί. Η ανίχνευση του σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της θεραπείας.

To ίδιο ισχύει και για την αυτοεξέταση, η οποία μπορεί να μην είναι πάντα ικανή να ανιχνεύσει καρκίνο του μαστού από μόνη της, ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών αναφέρει ότι το πρώτο σημάδι του καρκίνου του μαστού τους ήταν κάποιος όγκος που ανακάλυψαν μόνες τους. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί το συνιστούν ως ένα αναπόσπαστο μέσο πρόληψης που δεν πρέπει να παραλείπεται.

Ιστορίες επιβίωσης γυναικών με καρκίνο του μαστού

5 μαστολόγοι του doctoranytime μοιράζονται μαζί μας ιστορίες γυναικών, που αντιμετώπισαν τον καρκίνο και παρά το δύσκολο ταξίδι της θεραπείας, η έγκαιρη διάγνωση της βοήθησε να βγουν νικήτριες

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, δύο φορές νικήτρια 

Μπούτας Iωάννης, Μαστολόγος

Έχοντας επιβιώσει από ένα λέμφωμα που είχε διαγνωστεί σε ηλικία 15 ετών, για το οποίο είχε λάβει σχετική χημειοθεραπεία ήρθε ξανά αντιμέτωπη με τον καρκίνο στα 27 της. Ήταν έγκυος, όταν ψηλάφησε προληπτικά το μαστό της και εντόπισε κάτι ύποπτο. Το ιστορικό του παρελθόντος και ο καρκίνος που είχε περάσει σε μικρή ηλικία δεν την άφησαν να καθησυχαστεί. Αποφάσισε λοιπόν, να αναζητήσει μια δεύτερη γνώμη από ειδικό, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Έτσι, απευθύνθηκε σε εμένα.

Μόλις είχε γεννήσει, όταν επαναλάβαμε την εξέταση, κατά την οποία ψηλάφισα ένα μόρφωμα. Μετά από βιοψία αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, έναν επιθετικό τύπο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με την κοπέλα να υποβάλλεται για δεύτερη φορά σε χειρουργεία και θεραπείες. Η διαδικασία διαρκεί ένα χρόνο όπου, η ασθενής, αποχωρίζεται το μωρό της. Οι θεραπείες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Σήμερα, 2 χρόνια μετά, η κοπέλα είναι υγιής, δεν έχει παρουσιάσει υποτροπές και την παρακολουθώ τακτικά.

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η κοπέλα δεν είχε αυξημένες πιθανότητες, λόγω του αρνητικού οικογενειακού ιστορικού, το νεαρό της ηλικίας και της απουσίας μεταλλάξεων απο τον γονιδιακό έλεγχο. Δεδομένου του προφίλ της, θα ήταν πολύ πιθανό να μην είχε διερευνήσει το περιστατικό περεταίρω και να είχε καθησυχαστεί όπως πολλές άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι είχε έρθει αντιμέτωπη με τον καρκίνο σε μικρότερη ηλικία στάθηκε η αιτία, που την κινητοποίησε για να λάβει έγκαιρα ιατρική εξειδικευμένη βοήθεια.

Το κλειδί της ιατρικής παρέμβασης

Γιάννης Φύσσας, Μαστολόγος

Συνάντησα προχθές μία κοπέλα που είχα χρόνια να τη δω. Ήταν μια ασθενής που είχε έρθει παλιά στο νοσοκομείο σε απελπιστική κατάσταση, με έναν πολύ παραμελημένο και εξελκωμένο καρκίνο του μαστού, γιατί είχε τότε αρχικά ακολουθήσει εναλλακτική θεραπεία. Απευθύνθηκε στην αρχή σε κάποιον θεραπευτή, ο οποίος της χορηγούσε θαυματουργά βότανα από τον Αμαζόνιο, ακουμπώντας κάποια ειδικά ενεργειακά σφαιρίδια πάνω στο μαστό. Ο όγκος, όμως, αντί να βελτιώνεται όλο και μεγάλωνε, με αποτέλεσμα να βγει έξω από το δέρμα, δημιουργώντας μια τεράστια πληγή.

Τότε, η κοπέλα αποφάσισε να απευθυνθεί σε επαγγελματίες ειδικούς. Επειδή δεν είχε παιδιά, οι γυναικολόγοι της κράτησαν κάποια ωάρια, τα γονιμοποίησαν, και τα έμβρυα μπήκαν στη βαθιά κατάψυξη. Ύστερα, την ανέλαβαν οι ογκολόγοι με τα μοντέρνα αντικαρκινικά φάρμακα, στα οποία ο όγκος, ευτυχώς, ανταποκρίθηκε θετικά και η γυναίκα είδε για πρώτη φορά την πληγή της να συρρικνώνεται. Έτσι, μπορέσαμε να της αφαιρέσουμε μια μεγάλη περιοχή σε υγιή όρια, κλείνοντας το χάσμα με ιστό από την πλάτη.

Τα πρώτα δύο χρόνια η γυναίκα ήταν πολύ καλά, με την κρίση, όμως, μετανάστευσε για δουλειά στο εξωτερικό. Με τα ίχνη της να χάνονται, θεώρησα ότι είναι πιθανό να έχει “φύγει”. Ώσπου, την είδα μπροστά μου, όχι μόνο απόλυτα υγιή αλλά να κρατάει από το χέρι και την κορούλα, που είχε καταφέρει να κάνει.

Η πρόοδος της Ιατρικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι πολύ εντυπωσιακή σήμερα με την πλειονότητα των ασθενών να γιατρεύεται οριστικά, εφόσον διαγνωστούν νωρίς και ακολουθήσουν τα σωστά βήματα για τη θεραπεία.

Η αλυσίδα της θεραπείας

Απόστολος Μπακογιάνης, Μαστολόγος 

Είχε έρθει για εξέταση στο ιατρείο μια ασθενής, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα της, την συνόδευε στο ιατρείο η θεία της. Η θεία, 53 ετών δεν είχε κάνει ποτέ ως εκείνη την ημέρα τον προβλεπόμενο έλεγχο. Τότε, αποφάσισε για πρώτη φορά εφόσον είχε έρθει μέχρι το ιατρείο μου να εξεταστεί και εκείνη. Κατά την ψηλάφηση εντόπισα έναν όγκο οπότε προχωρήσαμε σε απεικονιστικό έλεγχο,  ο οποίος ήταν ύποπτος για κακοήθεια. Κάπως έτσι, δεν άργησε να ακολουθήσει το χειρουργείο για την αφαίρεση του όγκου, στο οποίο δεν πραγματοποιήθηκε μαστεκτομή, και οι χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολία. Για τα επόμενα 7 χρόνια η ασθενής συνέχισε τις ορμονοθεραπείες για να την προστασία της από τυχόν υποτροπές και τη σταθεροποίηση της κατάστασής της και πλέον ζει υγιής και πιο τυπική από ποτέ.

Εκείνη που δεν έκανε ποτέ έλεγχο, όχι μόνο ξεκίνησε να είναι συνεπής σε κάθε προληπτικό έλεγχο αλλά στάθηκε η αιτία για να διαγνωστεί η κόρη της σε προκαρκινικό στάδιο. Με την επιμονή της να κάνει και η κόρη της εξετάσεις, μπόρεσε να εντοπιστεί άμεσα ο καρκίνος και να χειρουργηθεί. Υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία, αποφεύγοντας, όμως, τη χημειοθεραπεία, η οποία θα επιβάρυνε ιδιαίτερα τον οργανισμό και θα προκαλούσε πλήθος από επίπονες παρενέργειες.

Όλα τελικά ξεκίνησαν από την ανιψιά, καθώς πριν δεν υπήρχε κάποιο ιστορικό στην οικογένεια. Το παράδειγμά της, βοήθησε ουσιαστικά να προληφθούν ακόμη δύο περιστατικά, τα οποία αν δεν είχαν διαγνωστεί άμεσα δεν είναι σίγουρο ότι θα είχαν επιβιώσει. Ο προληπτικός έλεγχος συνέβαλε και στην άμεση και οριστική θεραπεία τους.

Όταν η δεύτερη ανάγνωση σώζει από επιθετικό καρκίνο του μαστού

Δουβερζέμης Στέργιος, Μαστολόγος

Η ασθενής μας, στα 32 της χρόνια ψηλάφησε μόνη της ένα μόρφωμα στο δεξιό της μαστό, ενώ ήταν έγκυος. Μετά από παραπομπή του γυναικολόγου της σε μαστολόγο, προσήλθε στο ιατρείο. Το πρόσφατο υπερηχογράφημα μαστών της δεν υποδείκνυε κάποιο κίνδυνο παρά μόνο φυσιολογικές αλλαγές του μαστού, εξαιτίας της κύησης. Όμως, κατά την κλινική εξέταση, διαπίστωσα ότι τα κλινικά ευρήματα ήταν ύποπτα. Γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε περαιτέρω έλεγχο με διαδερμική βιοψία, η οποία έδειξε ότι επρόκειτο για επιθετικής μορφής, ταχέως αναπτυσσόμενο καρκίνο του μαστού.

Πριν από εκείνη, δεν υπήρχε κάποιος άλλος με καρκίνο μαστού ή ωοθηκών στην οικογένειά της, ενώ ο γονιδιακός έλεγχος στη συνέχεια, αποδείχτηκε και εκείνος φυσιολογικός χωρίς κάποια μετάλλαξη, η οποία να υποδεικνύει προδιάθεση. Η ασθενής ξεκίνησε χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η οποία είναι ασφαλής, τόσο για τη μαμά, όσο και για το μωρό, μετά το πρώτο τρίμηνο και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, χωρίς επιπλοκές. Μετά τον τοκετό και το πέρας της χημειοθεραπείας, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία το χειρουργείο στο μαστό της, ενώ ακολούθησε ακτινοθεραπεία.

Από τότε μεγαλώνει υγιής το μωρό της και παρακολουθείται στο ιατρείο μας ανά εξάμηνο. Με τη δύναμη της αυτοεξέτασης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόληψη, μπόρεσε να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού και να τον αντιμετωπίσει άμεσα, βγαίνοντας νικήτρια.

Εμποδίζοντας άμεσα τη μετάσταση του καρκίνου

Iωάννης Φλέσσας, Μαστολόγος

Στα 28 της, ψηλάφισε ένα μόρφωμα στον αριστερό της μαστό. Αμέσως απευθύνθηκε σ’ ένα κέντρο μαστού στο εξωτερικό που ζούσε και εργαζόταν. Υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα μαστών και μαγνητική τομογραφία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ύποπτα για κακοήθεια. Γρήγορα, βγήκε και η βιοψία που υπέδειξε έναν επιθετικό τύπο καρκίνου, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζεται με την έναρξη χημειοθεραπείας-ανοσοθεραπείας πριν το χειρουργείο.

Ήταν στο 2ο στάδιο, όταν κατά την εξέταση του υπερηχογραφήματος βρέθηκε ύποπτος και ο λεμφαδένας. Έτσι, η κοπέλα επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία πριν το χειρουργείο, το οποίο και είχε άριστη ανταπόκριση. Το ογκίδιο στον λεμφαδένα εξαφανίστηκε και το χειρουργείο εκτελέστηκε, επιφέροντας πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα αφού αποφύγαμε την μαστεκτομή.

Τώρα πια, την παρακολουθώ ανά εξάμηνο για τον προληπτικό της έλεγχο, ενώ δεν υποβάλλεται σε επιπλέον διαδικασίες. Είναι από τις περιπτώσεις, που συνήθως δεν συστήνεται απαραίτητα η μαστογραφία, όπως στις γυναίκες άνω των 35 ετών. Είναι γεγονός, ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία μιας γυναίκας τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι νεαρές ηλικίες δεν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ή μια γυναίκα δεν πρέπει να ελέγχεται από μικρότερη ηλικία. Ο καρκίνος δεν έχει ηλικία.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.