Ηλεκτρομυογράφημα – Ηλεκτρονευρογράφημα

ilektromyografima - ilektroneurografima

Πόσο απαραίτητο και χρήσιμο είναι για πλήθος συμπτωμάτων

Το ηλεκτρομυογράφημα – ηλεκτρονευρογράφημα (ΗΜΓ-ΗΝΓ) εξετάζει την ακεραιότητα και την καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών στα άνω και κάτω άκρα και αναδεικνύει τις τυχόν παθήσεις αυτών (νευροπάθειες και μυοπάθειες).

Δες ακόμα: Τι είναι η κύστη κόκκυγος

Ένα αξιόπιστο ηλεκτρομυογράφημα – ηλεκτρονευρογράφημα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός ορθοπαιδικού / νευροχειρουργού / ρευματολόγου / παθολόγου / νευρολόγου στη διάγνωση αλλά και παρακολούθηση πολλών παθήσεων του γενικού πληθυσμού.

Οι συχνότερες από αυτές αναφέρονται παρακάτω με απλά λόγια.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Είναι μια συχνή κατάσταση και αφορά όλες τις ηλικίες. Αν έχετε μουδιάσματα ή καψίματα ή ακόμα χειρότερα πόνο στον καρπό ή τα δάκτυλα του ενός ή και των δύο χεριών, τα οποία εμφανίζονται κυρίως τις νυχτερινές ώρες ή κατά το πρωινό ξύπνημα, τότε η πιθανότητα να έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα θα πρέπει να διερευνηθεί.

Το ΗΜΓ-ΗΝΓ αποτελεί τη σημαντικότερη και πιο αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση (πάσχετε ή δεν πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα), την εκτίμηση της βαρύτητας (ήπιο, μέτριο, βαρύ), αλλά και για την παρακολούθηση της εξέλιξης του συνδρόμου (συντηρητική αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση).

Παθήσεις αυχένα

Το “αυχενικό σύνδρομο” εκτός από την περιοχή του αυχένα και της κεφαλής μπορεί να προκαλεί ενοχλήσεις και από τα άνω άκρα (Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο), όπως :πόνο-μουδιάσματα-καψίματα στα άνω άκρα, μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα, η οποία να προκαλεί δυσκολία στις καθημερινές ασχολίες (λούσιμο, χτένισμα, ψώνια, οικιακές ή χειρωνακτικές εργασίες)

Η κλινική εξέταση από το θεράποντα ιατρό και η αξονική / μαγνητική τομογραφία θα εντοπίσουν το πρόβλημα στην περιοχή του αυχένα, ενώ το ΗΜΓ-ΗΝΓ θα καταδείξει εάν το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο έχει προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και τους μυς των άνω άκρων, αν αυτές είναι πρόσφατες ή χρόνιες, ποια είναι η βαρύτητά τους, έτσι ώστε να αποφασιστεί η κατάλληλη αντιμετώπιση. Επίσης, είναι χρήσιμη εξέταση για την παρακολούθηση της εξέλιξης του συνδρόμου.

Βλάβες περιφερικών νεύρων

α) Στα άνω άκρα, μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η πιο συχνή είναι η ωλένια νευρίτιδα. Το ωλένιο νεύρο συμπιέζεται στην περιοχή του αγκώνα (υπερβολική καταπόνηση του άνω άκρου, αρθροπάθεια αγκώνα) και προκαλείται μούδιασμα / κάψιμο στην εσωτερική επιφάνεια του πήχη, της παλάμης και στο 4ο-5ο δάκτυλο, ενώ σε βαρύτερες καταστάσεις προκαλείται αδυναμία στις κινήσεις του 4ου-5ου δακτύλου.

Το ηλεκτρομυογράφημα – ηλεκτρονευρογράφημα αποτελεί τη βασική εξέταση για τη διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας αλλά και για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των συντηρητικών μέτρων (ανά 3-4 μήνες).

Στα κάτω άκρα ανάλογη πίεση δέχεται συχνά το περονιαίο νεύρο, στο ύψος του γόνατος, με αποτέλεσμα μούδιασμα και αδυναμία να βαδίσετε στις φτέρνες κι εδώ το ηλεκτρομυογράφημα – ηλεκτρονευρογράφημα αποτελεί τη βασική εξέταση για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της εξέλιξης της περονιαίας νευροπάθειας.

Τέλος, μουδιάσματα, καψίματα, πόνοι και μυική αδυναμία σε πολλαπλά σημεία στα άνω και κάτω άκρα μπορεί να οφείλονται σε μια πολυνευροπάθεια, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη – θυρεοειδοπάθεια – αναιμία-έλλειψη βιταμινών. Κι εδώ το ηλεκτρομυογράφημα – ηλεκτρονευρογράφημα αποτελεί τη βασική εξέταση για τη διάγνωση της πολυνευροπάθειας, ώστε έπειτα ο θεράπων ιατρός να αναζητήσει το αίτιο με επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις.

Παθήσεις οσφύος (“μέσης”, κοινώς “δισκοπάθειας”)

Όπως αναφέρθηκε και στον αυχένα, έτσι κι εδώ ο πόνος/μούδιασμα μπορεί να περιορίζεται στην περιοχή της μέσης-γλουτών ή να επεκτείνεται και στα κάτω άκρα προκαλώντας αδυναμία και δυσχέρεια στη βάδιση, στο ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, στην έγερση από το κρεβάτι ή την καρέκλα (Οσφυοϊσχιαλγία) Εάν ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι η “δισκοπάθεια” δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή της οσφύος, τότε το ηλεκτρομυογράφημα – ηλεκτρονευρογράφημα είναι η μόνη εξέταση που θα αναδείξει τη βαρύτητα της κατάστασης, αν έχουν προσβληθεί και σε ποιο βαθμό τα νεύρα και οι μυς των κάτω άκρων κι αν η βλάβη είναι οξεία (πρόσφατη) ή χρόνια (παλαιότερη).

Επίσης, επί ενδείξεων θα χρησιμοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (6-12 μήνες) για την παρακολούθηση της εξέλιξης της οσφυικής “δισκοπάθειας” και την αποτελεσματικότητα της συντηρητικής αγωγής (φάρμακα, φυσικοθεραπεία, κινητοποίηση).

Συμερασματικά, το ηλεκτρομυογράφημα – ηλεκτρονευρογράφημα είναι μία εξέταση που δίνει απαντήσεις σε πολλές παθήσεις και δεν απαιτείται να γίνεται συχνά (ίσως και να μην επαναληφθεί για το ίδιο ενόχλημα).

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.