Ιγμορίτιδα: Απαλλάξου από τα χρόνια συμπτώματα με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο

igmoritida

Η ιγμορίτιδα είναι μια ασθένεια που συχνά έπεται του κοινού κρυολογήματος. Τα συμπτώματά της είναι αρκετά ίδια με αυτό, γι’ αυτό είναι εύκολο κάποιος να τα μπερδέψει. Είναι το ίδιο επίμονα και δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ασθενούς. Επειδή υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από αυτή την ασθένεια, μιλήσαμε με την κυρία Παταρίδου Ανατολή- ΩΡΛ και μας απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν.

Δες ακόμα: Γλυκά: Μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος;

Κυρία Παταρίδου, ισχύει ότι η ιγμορίτιδα εκδηλώνεται μόνο το χειμώνα;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Αν και όντως εμφανίζεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν περιορίζεται μόνο τότε. Τείνει να επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους και παιδιά και αν δε διαγνωστεί και δε θεραπευθεί εγκαίρως, µπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα µόνιµο, βασανιστικό πρόβλημα για τον ασθενή, που δυσχεραίνει την ποιότητα της ζωής του.

Αν παθαίνω συχνά κρυολόγημα και έχω έντονους πονοκεφάλους σημαίνει ότι έχω ιγμορίτιδα;

Η κεφαλαλγία, το μπούκωμα και το συνάχι, η κούραση, ο βήχας, τα δέκατα και οι πυώδεις βλέννες είναι τα συνήθη συμπτώματα που θα έπρεπε να οδηγήσουν έναν ασθενή στο γιατρό και πιο συγκεκριμένα στον Ωτορινολαρυγγολόγο.

Σε τι διαφέρει η ιγμορίτιδα από το κοινό κρυολόγημα;

Πολύ συχνά, οι ασθενείς μπερδεύουν την ιγμορίτιδα με το κοινό κρυολόγημα, λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων τους. Άλλοι θεωρούν ότι η ιγμορίτιδα δεν μπορεί να θεραπευθεί. Τίποτε από αυτά, όμως, δεν ισχύει. Η ιγμορίτιδα συνήθως ακολουθεί ένα κρυολόγημα. Η οξεία μορφή της διαρκεί περίπου 4 βδομάδες, ενώ η χρόνια μορφή περισσότερο από 3 μήνες.

Μπορώ να απαλλαγώ από τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας; Είναι ιάσιμη ασθένεια;

Φυσικά και είναι. Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπισή της είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης και η αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου. Με αυτές τις εξετάσεις θα βρεθεί το υποκείμενο αίτιο, αλλά και το πόσο έχει προχωρήσει η ασθένεια.

Πώς θεραπεύεται και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργείο;

Συνήθως εφαρμόζονται 2 θεραπευτικές επιλογές:

  • συντηρητική θεραπεία: περιλαμβάνει τη λήψη αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (προσοχή διότι η κατάχρησή τους προκαλεί φαρμακευτικές ρινίτιδες)
  • χειρουργική θεραπεία: εφαρμόζεται όταν η ιγμορίτιδα επιμένει, παρόλο που έχει λάβει φάρμακα ο ασθενής, και μπορεί να τεκμηριωθεί ενδοσκοπικά και απεικονιστικά.

Είναι επώδυνο το χειρουργείο;

Πλέον, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας γίνεται εύκολα, χωρίς τομές και σχεδόν ανώδυνα. Η επέμβαση πραγματοποιείται ενδοσκοπικά με τη χρήση κάμερας υψηλής ακριβείας στους χειρισμούς, χάρη στη μεγέθυνση, το φωτισμό και τη χρήση της νευροπλοήγησης (navigation).

Παράλληλα, στην ίδια χειρουργική επέμβαση μπορούν να διορθωθούν το στραβό διάφραγμα μύτης, οι κόγχες και οι πολύποδες. Ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει πρήξιμο ή μελάνιασμα και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του άμεσα, ενώ τα συμπτώματα βελτιώνονται ήδη από τον πρώτο μήνα.

Εάν παρόλα αυτά αρρωστήσεις, μπορείς να κλείσεις ραντεβού με γιατρό από 20€ σε λιγότερο από 1’ ή να τον επιλέξεις για κατ’ οίκον επίσκεψη από τη θαλπωρή του σπιτιού σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.