Πόσο παραπάνω πρέπει να κοιμούνται οι γυναίκες και γιατί;

gynaika-ypnos

Είναι μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, νοικοκυρά, αδερφή, κόρη, φίλη και… πολλά άλλα! Δεν αρκούν αυτοί οι ρόλοι για να σε πείσουν ότι μια γυναίκα μάλλον χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση;

Δες ακόμα: Μελέτη Ύπνου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε αυτούς τους πολλαπλούς της ρόλους βασίστηκαν οι επιστήμονες και θέλησαν να διερευνήσουν πόσο ύπνο χρειάζεται για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας χρειάζεται περισσότερη ώρα ύπνου για να ξεκουραστεί, καθώς είναι πιο κουρασμένος λόγω όλων αυτών των υποχρεώσεων και σημαντικών γεγονότων που πρέπει να θυμάται (γενέθλια, γιορτές, καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, τι να μαγειρέψει, τα ψώνια της βδομάδας, τις δουλειές του σπιτιού, επαγγελματικές υποχρεώσεις). Ο επιπλέον χρόνος που μπορεί να χρειάζεται στην πραγματικότητα, ίσως να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά, ίσως όμως να είναι και πολύ περισσότερος. Αυτό εξαρτάται από το τι ακριβώς κάνει μέσα στη μέρα της μια γυναίκα, αλλά και τι ανάγκες έχει ο οργανισμός της.

Οι γυναίκες σκέφτονται πιο σύνθετα

Και σε αυτό οφείλονται και οι μεγαλύτερες σε σχέση με τους άνδρες ανάγκες τους σε ύπνο και ξεκούραση. Ειδικά οι γυναίκες που είναι μητέρες και ταυτόχρονα εργάζονται, συχνά, μαζί με τις ώρες που δεν αφιερώνουν πλέον στον εαυτό τους και στα χόμπι τους, εγκαταλείπουν και αρκετές ώρες ύπνου. Όλη αυτή η καθημερινή εξόντωση τις εξαντλεί, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λίγο ύπνο ακόμη.

Έτσι, για να είναι πιο αποδοτικές και στη δουλειά τους, οι επιστήμονες προτείνουν στους εργοδότες να επιτρέπουν στις γυναίκες υπαλλήλους τους να αφιερώνουν ένα 20λεπτο από το ωράριό τους σε ένα σύντομο, αλλά αναζωογονητικό υπνάκο.

Οι άνθρωποι που δεν απολαμβάνουν αρκετές ώρες ύπνου μπορεί να βιώσουν δυσάρεστα συμπτώματα μακροπρόθεσμα. Αν η έλλειψη ύπνου είναι καθημερινή, με τον καιρό μπορεί να μειωθεί η μνήμη, να αυξηθεί η νευρικότητα, οι ταχυπαλμίες ή βραδυκαρδίες, να είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και ιούς και να παρουσιάσουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γι’ αυτό φρόντισε να εξασφαλίζεις καθημερινά λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, χαλάρωσε και αφέσου στην αγκαλιά του Μορφέα, όσο περισσότερες ώρες μπορείς.

Γιατί πρέπει να κοιμάσαι αρκετά;

O ύπνος είναι αναζωογονητικός και ευεργετικός για την ορθή λειτουργία του οργανισμού σου. Και αυτό διότι βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, μειώνει το στρες και απομακρύνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, ο εγκέφαλος φιλτράρει τις χρήσιμες από τις άχρηστες πληροφορίες της ημέρας, κρατά μόνο αυτές που πρέπει, ξεκουράζεται και είναι, έτσι, έτοιμος να ανταπεξέλθει στη δύσκολη επόμενη μέρα.

Πώς θα καταφέρεις να κοιμηθείς περισσότερο όταν το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρόνου

Ο τρόπος με τον οποίο θα χαλαρώσεις για να κοιμηθείς εξαρτάται και από το λόγο που δεν μπορείς να κοιμηθείς αρκετά. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στο να αποκοιμηθείς ή να κοιμηθείς για αρκετές ώρες, καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Θα βοηθούσε πολύ αν έπινες ένα ζεστό ρόφημα, όχι με καφεΐνη προφανώς, όπως το γάλα ή το χαμομήλι. Η τηλεόραση πρέπει να κλείνει λίγη ώρα πριν κοιμηθείς, το ίδιο και το κινητό σου. Χάρισε στον εαυτό σου λίγη ώρα ηρεμίας με χαμηλό φως και ίσως χαλαρωτική μουσική. Αν τα συμπτώματα αϋπνίας επιμένουν, σε συμβουλεύουμε να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, για να εντοπίσεις την αιτία είτε αυτή είναι ψυχολογική είτε παθολογική.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.