Γυναικεία ακράτεια

Γυναικεία Ακράτεια

Τι είναι η ακράτεια ούρων στις γυναίκες;

Η ακούσια απώλεια ούρων μικρή ή μεγάλη θεωρείται ακράτεια. Εκτός από ιατρικό πρόβλημα είναι και κοινωνικό. Αφορά μεγάλο ποσοστό γυναικών. Η εμφάνιση της ακράτειας οδηγεί σε αλλαγές της καθημερινότητας, όπως είναι η αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών και η διακοπή της άσκησης. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δυσχεραίνονται και η ψυχολογική κατάσταση διαταράσσεται. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 25% των γυναικών αναζητά ιατρική βοήθεια μία πενταετία μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτό δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών είτε συμβιβάζοναι είτε το θεωρεί φυσιολογικό είτε νιώθει ντροπή να ζητήσει βοήθεια.

Τύποι ακράτειας στη γυναίκα:

  • Ακράτεια κατά την Προσπάθεια (ΑΠ): Οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων κατά την άσκηση, την πίεση, το βήχα ή το φτέρνισμα. Η ακράτεια κατά την προσπάθεια οφείλεται σε ανεπαρκή στήριξη της ουρήθρας ή και ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας και εμφανίζεται ύστερα από σχετική αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.
  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου. Είναι η αιφνίδια και η έντονη ανάγκη για ούρηση. Οι συσπάσεις των μυώνπου ελέγχουν την κύστη είναι συχνές και ανεξέλεγκτες. Ο τύπος αυτός ακράτειας χαρακτηρίζεταιαπό συχνοουρία και νυκτερινή ούρηση. Τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι οι λοιμώξεις, οι τραυματισμοί ή οι παθήσεις του νευρικού συστήματος και ιδιοπάθειες.
  • Μικτού τύπου ακράτεια:
    Η ασθενής εμφανίζει ταυτόχρονα ακράτεια κατά την προσπάθεια και επιτακτικού τύπου ακράτεια.
  • Ακράτεια από υπερπλήρωση. Παρατηρείται αδυναμία ολοκλήρωσης της ούρησης. Απαιτείται προσπάθεια για να αδιάσει η κύστη. Τα συχνότερα αίτια είναι η απόφραξη της ουρήθρας, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι νευρολογικές παθήσεις.

Είναι σημαντικό να ταυτοποιηθεί ο τύπος της ακράτειας;

Ναι, καθώς η θεραπεία είναι διαφορετική. Η θεραπεία της Ακράτειας κατά την Προσπάθεια είναι κυρίως χειρουργική, η θεραπεία της Επιτακτικής Ακράτειας είναι κυρίως φαρμακευτική, ενώ στη μικτού τύπου Ακράτεια αντιμετωπίζουμε πρώτα την πιο ενοχλητική κατάσταση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια ούρων στις γυναίκες;

Ακράτεια κατά την προσπάθεια:
Διαχείριση της πρόσληψης υγρών και συχνή κένωση της κύστης.
Ασκήσεις πυελικού εδάφους: Πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους με στόχο την ενίσχυση του σφιγκτηριακού μηχανισμού.
Χειρουργική θεραπεία: κυρίως με τοποθέτηση κολπικής ταινίας κάτω από την ουρήθρα χωρίς εφαρμογή τάσης, εμποδίζοντας τη μετακίνησή της κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Επιτακτικού τύπου Ακράτεια:
Αλλαγή στον τρόπο ζωής: περιορισμός της πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη (καφές, σοκολάτα, καυτερά φαγητά, οινόπνευμα, ανθρακούχα ποτά κ.α.).
Ασκήσεις πυελικού εδάφους – επανεκπαίδευση της κύστης: πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους που όταν συσπώνται ισχυρά μπορούν να αναχαιτίσουν τη σύσπαση της κύστης και να αποτρέψουν την ακράτεια.
Φαρμακευτική αγωγή: στις μέρες μας υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της επιτακτικής ακράτειας.
Θεραπείες 2ης γραμμής: στις λίγες περιπτώσεις που οι προηγούμενες θεραπείες αποτυγχάνουν, η ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών και η ηλεκτρική νευροδιέγερση μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.

Πώς μπορώ να καταλάβω από τι τύπο ακράτειας πάσχω;

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τις κυριότερες διαφορές μεταξύ των τύπων ακράτειας:

ακράτεια ούρων

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.