Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Eίναι μια νόσος που προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς λόγω της αύξησης του πάχους των τοιχωμάτων της καρδιάς. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια συνδέεται πολλές φορές με καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να είναι αιτία αιφνίδιου θανάτου. Προσβάλλει κυρίως νεαρές ηλικίες κάτω των 30 ετών καθώς και νεαρούς αθλητές.

Δες ακόμα: Τι είναι το Triplex καρδιάς (υπέρηχος)

Που οφείλεται

Η αιτία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας οφείλεται στην κληρονομικότητα ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για κάποιες από τις πρωτεΐνες του μυοκαρδίου. Στην περίπτωση που ο πατέρας ή η μητέρα φέρουν αυτό το γονίδιο είναι πολύ πιθανό να το κληρονομήσουν στο παιδί τους.

Συμπτώματα

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να είναι ασυμπτωματική ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Τα πιο κοινά συμπτώματα που σημειώνονται στην περίπτωση υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας είναι:

  • Δύσπνοια
  • Ζαλάδα
  • Πόνο στο στήθος
  • Αίσθημα παλμών
  • Απώλεια συνείδησης

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι ο Καρδιολόγος

Διάγνωση

Για να γίνει διάγνωση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας ο γιατρός λαμβάνει υπόψην του το ιστορικό του ασθενούς αλλά και τα συμπτώματα που έχει εκδηλώσει. Στη συνέχεια ο γιατρός προχωράει σε κλινική εξέταση αλλά και και εργαστηριακό έλεγχο. Οι  πιο συνηθισμένες εξετάσεις που γίνονται είναι: ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, ακτινογραφία θώρακος. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ασθενής υποβάλλεται και σε καρδιακό καθετηριασμό.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και τη βελτίωση ποιότητας ζωής. Τα πιο συνηθισμένα σκευάσματα που δίνονται είναι οι β-αναστολείς. Η χειρουργική θεραπεία γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Τα άτομα με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι σημαντικό να μην ασκούνται με έντονους ρυθμούς. Η στενή ιατρική παρακολούθηση αποτελεί κομμάτι της αντιμετώπισης της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.

Πρόληψη

Σχετικά με την πρόληψη της μυοκαρδιοπάθειας πρέπει όλοι να γνωρίζουν εάν υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια. Όσο για τα άτομα νεαρής ηλικίας είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο πριν ξεκινήσουν να αθλούνται.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ