Υπερτασική εγκεφαλοπάθεια

Υπερτασική-εγκεφαλοπάθεια-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια

Η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια είναι μία πάθηση που προκύπτει με αιφνίδιο πονοκέφαλο και αλλαγές στη διανοητική κατάσταση του ασθενούς. Πρόκειται για σοβαρή και απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης που θέτει σε κίνδυνο το τοίχωμα των αρτηριών. Η νόσος αποτελεί μία επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Δες ακόμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αρτηριακή πίεση!

Που οφείλεται η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια

Η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια τείνει να παρουσιάζεται συχνά σε άτομα που πάσχουν ήδη από υψηλή αρτηριακή πίεση και έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας.

Συμπτώματα της υπερτασικής εγκεφαλοπάθεια

Η Νόσος Kienbock έχει τα εξής συμπτώματα:

•    Ναυτία
•    Αισθητικές βλάβες
•    Παροδική τύφλωση
•    Παροδική αμαύρωση της όρασης
•    Μερική παράλυση
•    Ευερεθιστότητα
•    Σύγχυση
•    Σπασμοί

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την υπερτασική εγκεφαλοπάθεια είναι ο καρδιολόγος

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας

Η διάγνωση της υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας γίνεται με την καταγραφή του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Λαμβάνεται υπόψη αν ο ασθενής είχε υπέρταση στο παρελθόν ή αν είχε παρατηρήσει κάποια συμπτώματα νωρίτερα.

Για την ακριβή διάγνωση της νόσου χρησιμοποιείται βυθοσκόπηση, καρδιογράφημα, νευρολογικός και πλήρης αιματολογικός και ουρολογικός έλεγχος. Μπορεί συμπληρωματικά να απαιτηθεί ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχος καρδιάς, ακτινογραφία θώρακος.

Αντιμετώπιση της υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας

Το βασικό μέλημα για την αντιμετώπιση της υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας είναι η προσπάθεια μείωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης με σταδιακό τρόπο, διότι ο απότομος τρόπος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος και στην αιμάτωση των ζωτικών οργάνων.

Πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση νιφεδιπίνης, διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε ασθενείς. Η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια αντιμετωπίζεται με τη λήψη καπτοπρίλης από το στόμα. Η θεραπεία είναι άμεση.

Επιπλοκές της υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, και άρα, να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ