Υπέρηχος προστάτη

Υπέρηχος-προστάτη-τι είναι

Πληροφορίες για τον υπέρηχο προστάτη

Τι είναι ο υπέρηχος προστάτη

Ο υπέρηχος προστάτη είναι μία εξέταση κατά την οποία ελέγχεται η δομή του προστάτη. Η εξέταση πραγματοποιείται ή διακοιλιακά ή διορθικά. Το διορθικό υπερηχογράφημα οδηγεί σε πιο ακριβή αποτελέσματα. Η εξέταση γίνεται με την βοήθεια ενός μηχανήματος υπερήχων, στο οποίο υπάρχει μια κεφαλή, η οποία διευκολύνει τον έλεγχο του προστάτη.

Πώς γίνεται η εξέταση του υπέρηχου προστάτη

Η εξέταση συνιστάται να γίνεται σε περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί ενοχλητικά συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα ή όταν το PSA είναι αυξημένο και ενέχει ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου.

Ο υπέρηχος προστάτη πραγματοποιείται ή διακοιλιακά ή διορθικά. Στο διακοιλιακό υπερηχογράφημα ο γιατρός εφαρμόζει στην περιοχή της κοιλιάς ένα ειδικό τζελ και στη συνέχεια, με τη χρήση ενός μηχανήματος εξετάζει την περιοχή. Τα ευρήματα απεικονίζεται στην οθόνη. Η εξέταση δεν είναι καθόλου επώδυνη και καθ’ όλη τη διάρκειά της, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ξαπλωμένος. Στο διορθικό υπερηχογράφημα, ο ασθενής καλείται να αφαιρέσει τα ρούχα του από τη μέση και κάτω. Ο γιατρός εφαρμόζει ένα ειδικό τζελ στην περιοχή του πρωκτού και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του μηχανήματος υπερήχων πραγματοποιείται η εξέταση στον ορθό.

Προετοιμασία πριν τον υπέρηχο προστάτη

Για να γίνει τον υπέρηχο προστάτη απαιτείται ειδική προετοιμασία. Αν ο υπέρηχος είναι διορθικός δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Αν ο υπέρηχος γίνεται στην κοιλιά, ο ασθενής θα πρέπει να έχει καταναλώσει 5-6 ποτήρια νερό μία ώρα πριν την εξέταση, διότι είναι απαραίτητο η κύστη να είναι γεμάτη κατά τη διάρκεια αυτής. Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη.

Που πραγματοποιείται ο υπέρηχος προστάτη

Για να πραγματοποιήσετε την εξέταση του υπέρηχου προστάτη θα πρέπει να επισκεφθείτε Διαγνωστικό κέντρο

Κλείστε ραντεβού με Διαγνωστικό κέντρο