Υδραρθρο

Υδραρθρο-τι είναι

Τι είναι το ύδραρθρο

Αποτελεί σύμπτωμα παθήσεων των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις έχουν αρθρικό υγρό, το οποίο λειτουργεί ως λιπαντικό κατά την κίνηση. Η μεγάλη αύξηση του υγρού δημιουργεί διόγκωση της άρθρωσης. Αυτό ονομάζεται ύδραρθρο. Η παθολογική αύξηση του υγρού αυτού προκαλείται είτε λόγω αρθρίτιδας είτε λόγω κάποιου τραυματισμού.

Δες ακόμα: 7+1 συμβουλές για να αποφύγεις τον πόνο στον αυχένα

Πού οφείλεται

Οφείλεται είτε σε αρθρίτιδα είτε σε κάποιο τραυματισμό. Ο οργανισμός λόγω του πόνου στις αρθρώσεις παράγει ολοένα και περισσότερο υγρό.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Διόγκωση της άρθρωσης
  • Πόνος στην πάσχουσα περιοχή

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το ύδραρθρο είναι ο Ορθοπαιδικός και Ορθοπαιδικός Χειρούργος

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του ύδραρθρου γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μέσω κλινικής εξέτασης και λήψης λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς. Ενίοτε απαιτείται παρακέντηση της άρθρωσης για διαγνωστικούς λόγους.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το ύδραρθρο αντιμετωπίζεται από τον αρμόδιο γιατρό και εξαρτάται από τα συμπτώματα. Ο οργανισμός παράγει λιπαντικό υγρό για να αντιμετωπίσει τον πόνο στην άρθρωση με αποτέλεσμα να διογκώνεται η περιοχή. Λόγω της διόγκωσης είναι πιθανό ο ασθενής να ακινητοποιηθεί. Συνιστάται ξεκούραση του ασθενούς. Ο γιατρός μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρακεντήσει την άρθρωση, να αφαιρέσει το υγρό και να βάλει φάρμακο εντός της άρθρωσης.