Τοκετός

Τοκετός-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για τον τοκετό

Τι είναι ο τοκετός

Ο τοκετός είναι μία διαδικασία κατά την οποία ένα έμβρυο εξέρχεται από το σώμα της γυναίκας με προβολή του κεφαλιού του. Είναι το τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο τοκετός ξενικά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και 42ης βδομάδας της εγκυμοσύνης. Η διάρκεια του τοκετού κυμαίνεται από μερικά λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες.

Συμπτώματα που εκδηλώνει ο τοκετός

Τα πρώτα συμπτώματα τα οποία προειδοποιούν για την έναρξη του τοκετού είναι: οι ωδίνες της μήτρας, η βλέννη, το αίμα και η ρήξη του θυλακίου.

Ο τοκετός ολοκληρώνεται σε τρία στάδια.

Στάδιο 1ο: Διαστολή του τραχήλου της μήτρας

Οι συστολές της μήτρας προκαλούν σταδιακή διαστολή του τραχήλου. Αυτή η διαδικασία διαρκεί ώρες. Η ένταση των συστολών σταδιακά αυξάνεται. Το ίδιο και ο πόνος. Το στάδιο αυτό ολοκληρώνεται με τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας.

Στάδιο 2ο: Κάθοδος εμβρύου

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου το έμβρυο είναι πλέον έτοιμο να κατέλθει στον κόλπο. Πλέον ο πόνος είναι έντονος και η γυναίκα νιώθει ότι θέλει να «σφιχτεί». Το έμβρυο κατεβαίνει με το κεφάλι, το οποίο και ξεπροβάλλει πρώτο από τα χείλη του αιδοίου. Στη συνέχεια, θα εμφανιστούν οι ώμοι και τελικά, ολόκληρο το νεογνό.

Στάδιο 3ο: Αποβολή του πλακούντα

Μόλις ολοκληρωθεί ο τοκετός η μήτρα αποβάλλει τον πλακούντα που περιέβαλε το έμβρυο. Ο γιατρός θα ελέγξει τη μήτρα και θα αποκαταστήσει τις ρήξεις που μπορεί να υπάρξουν στον τράχηλο της μήτρας.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον τοκετό είναι ο γυναικολόγος – μαιευτήρας

Για να κλείσετε ραντεβού μεγυναικολόγο – μαιευτήρα