Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλολίσθηση-τι είναι

Πληροφορίες για την σπονδυλολίσθηση

Τι είναι η σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι μία πάθηση κατά την οποία ένας σπόνδυλος προβάλλει προς τα εμπρός, σε σχέση με τον αμέσως επόμενο σπόνδυλο. Πρόκειται συνήθως για το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελεί συχνό αίτιο χαμηλής οσφυαλγίας των νεαρών ατόμων που αθλούνται.

Πού οφείλεται

Η σπονδυλολίσθηση είναι μία διαταραχή που δεν είναι σαφές από πού προέρχεται. Στις ηλικιωμένες οφείλεται σε παθήσεις των αρθρώσεων. Σε αυτή την περίπτωση καλείται εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση. Η πάθηση μπορεί να οφείλεται γενικότερα σε κάποιον τραυματισμό ή σε κάταγμα λόγω στρες σε αθλητές.

Συμπτώματα που εκδηλώνει

Η σπονδυλολίσθηση δεν είναι πάντα συμπτωματική. Όταν υπάρχουν συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Δυσκαμψία
  • Άλγος
  • Ισχιαλγία

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μέσω κλινικού ελέγχου. Απαιτείται ακτινολογικός έλεγχος, ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός της σπονδυλολίσθησης αναλόγως του ποσοστού του σπονδύλου που προβάλλει προς τα εμπρός.

Πώς αντιμετωπίζεται

Αντιμετωπίζεται από τον αρμόδιο γιατρό. Ο γιατρός προτείνει την τοποθέτηση θερμοπλαστικού νάρθηκα στην μέση, συνιστά ξεκούραση του ασθενούς και φυσιοθεραπεία. Η διάρκεια τοποθέτησης του νάρθηκα είναι γύρω στους έξι μήνες, ενώ ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να λάβει παυσίπονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση αντιμετωπίζεται και με χειρουργική επέμβαση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την σπονδυλολίσθηση είναι ο Ορθοπαιδικός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό – Ορθοπαιδικό Χειρουργό