Σπινθηρογράφημα

Σπινθηρογράφημα-τι είναι, πώς γίνεται

Πληροφορίες για το σπινθηρογράφημα

Τι είναι το σπινθηρογράφημα

Το σπινθηρογράφημα ανήκει στην κατηγορία των διαγνωστικών εξετάσεων. Ο γιατρός χορηγεί στον ασθενή ένα ειδικό ραδιενεργό φάρμακο σε ενδοφλέβια μορφή. Για κάθε όργανο υπάρχει και διαφορετικό φάρμακο που χορηγείται. Στη συνέχεια, ο ασθενής τοποθετείται μπροστά από μία ειδική κάμερα ώστε να εξεταστεί το πάσχον όργανο. Ο υπολογιστής, μετά από επεξεργασία, διεξάγει αποτελέσματα. Το σπινθηρογράφημα συνιστάται όταν οι άλλες απεικονιστικές εξετάσεις δείξουν κάποια συγκεκριμένη διαταραχή, όταν υπάρχει οστική μετάσταση καρκίνου στο ουροποιητικό σύστημα ή όταν υπάρχει υποψία συστροφής του όρχεως στους άνδρες.

Πώς πραγματοποιείται το σπινθηρογράφημα

Για τη διεξαγωγή του σπινθηρογραφήματος δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με τις τροφές και τα υγρά που μπορείτε να λάβετε πριν την εξέταση. Οι πληροφορίες αυτές διαφέρουν αναλόγως του τύπου και του σημείου του σώματος που εξετάζεται. Συνήθως τοποθετείται ένας καθετήρας στις φλέβες των χεριών και με αυτό τον τρόπο χορηγείται το ραδιενεργό φάρμακο.

Στη συνέχεια, ο ασθενής περιμένει για λίγη ώρα μέχρι να δράσει το φάρμακο. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, ζητείται από τον ασθενή να ξαπλώσει σε ένα ειδικό τραπέζι, όπου υπάρχει μία ειδική κάμερα. Εκεί παραμένει ακίνητος για λίγη ώρα. Το σπινθηρογράφημα δεν είναι μία επώδυνη διαδικασία. Ολοκληρώνεται γρήγορα και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει αμέσως από το ιατρείο/ νοσοκομείο. Καλό είναι, επειδή για λίγες ώρες θα αποτελείτε «πομπό ακτινοβολίας» να απομακρυνθείτε από τα μικρά παιδιά.

Αν τα ευρήματα του σπινθηρογραφήματος δείξουν κάτι παθολογικό, τότε ο γιατρός σας θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο ή συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Προετοιμασία πριν το σπινθηρογράφημα

Για την εξέταση αυτή δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Για να γίνει το σπινθηρογράφημα πρέπει να λάβετε ένα ραδιενεργό φάρμακο. Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το γιατρό σας αν είστε έγκυος ή αν πάσχετε από οποιαδήποτε άλλη χρόνια νόσο.

Που πραγματοποιείται το σπινθηρογράφημα

Για να πραγματοποιήσετε το σπινθηρογράφημα πρέπει να επισκεφθείτε Διαγνωστικό Κέντρο

Κλείστε ραντεβού με Διαγνωστικό Κέντρο