Ρήξη πλακούντα

Ρήξη-πλακούντα-τι είναι

Πληροφορίες για την ρήξη πλακούντα

Τι είναι η ρήξη πλακούντα

Η ρήξη πλακούντα είναι η απομάκρυνση του πλακούντα από το τοίχωμα της μήτρας πριν την γέννηση του μωρού. Η ρήξη πλακούντα μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για το παιδί. Αποτελεί το πιο συνηθισμένο αίτιο κολπικής αιμορραγίας μετά την 28η βδομάδα. Μπορεί να εκδηλωθεί είτε με κεντρική είτε με περιφερική αποκόλληση.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η ρήξη πλακούντα

Στην κεντρική αποκόλληση τα συμπτώματα είναι: ο πόνος στο υπογάστριο και η σύσπαση της μήτρας. Μπορεί να συνυπάρχει κολπική αιμορραγία. Στην περιφερική αποκόλληση τα συμπτώματα είναι η κολπική αιμορραγία, ο πόνος, οι συσπάσεις της μήτρας. Μπορεί να παρατηρηθεί ασφυξία στο έμβρυο ή ενδομήτριος θάνατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία της ρήξης πλακούντα εξαρτάται από τα συμπτώματα και το στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει φλεβικό καθετήρα για τη λήψη αίματος, ενώ μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν υγρά ή αίμα. Στις πρόωρες κυήσεις, αν σταματήσει η αιμορραγία ο γιατρός μπορεί να συστήσει να περιμένετε λίγο μέχρι να αναπτυχθεί κι άλλο το μωρό, αλλιώς συνιστά τεχνητή ρήξη θυλακίου και τοκετό ή καισαρική τομή. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα αποφασίσει με βάση την κλινική εικόνα και το ιστορικό της μητέρας σε ποια διαδικασία θα προχωρήσει.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ρήξη πλακούντα είναι ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο-Μαιευτήρα