Ρήξη μηνίσκου

Ρήξη-μηνίσκου-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για τη ρήξη μηνίσκου

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου

Ο έσω και ο έξω μηνίσκος είναι από  κολλαγόνο με σχήμα «μισοφέγγαρου» που βρίσκονται ανάμεσα  στο μηρό και  στην κνήμη  και παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα  και στην λειτουργία του γόνατος (κατανομή των φορτίων και την εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών) και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επισκευάζονται.

Η ρήξη μηνίσκου είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται όταν η φόρτιση του γονάτου είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορούν να απορροφήσουν οι μηνίσκοι. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς εμφανίζουν εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου λόγω της φθοράς που φέρνει η χρόνια καταπόνησή τους, ενώ οι νεαροί ασθενείς λόγω κάποιου τραυματισμού ή έντονης καταπόνησης.

Που οφείλεται η ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου οφείλεται σε τραυματισμό στην περιοχή της βλάβης. Γενικότερα, ο μηνίσκος είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς. Η πάθηση μπορεί να οφείλεται σε κακώσεις, βλάβη που προκλήθηκε από απότομη κάμψη και στροφή  ή ακραίες κινήσεις. Υπάρχουν πολλοί τύποι ρήξης μηνίσκου.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

  • Μπλοκάρισμα της άρθρωσης(δεν τεντώνει τελείως η δεν λυγίζει τελείως)
  • Πόνος στην περιοχή του γόνατος
  • Πόνος στο βαθύ κάθισμα και μετά από έντονη κόπωση του γόνατος
  • Αίμα στην άρθρωση που μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από τον ίδιο
  • Δυσκολία στην κίνηση- κυρίως στις στροφικές κινήσεις
  • Αστάθεια στην κίνηση

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη ρήξη μηνίσκου

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό (αθλητίατρο-ορθοπαιδικό). Βοηθά η λήψη μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να θεωρηθεί πιο ολοκληρωμένη και σαφής η διάγνωση ,ώστε να επιλεχθεί η καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης.

Θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε με συντηρητική αγωγή. Αν η νόσος είναι ελαφριά εφαρμόζεται συντηρητική αγωγή και πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ενδυνάμωση των μυών και της άρθρωσης, με μονο μειονέκτημα οτι μπορεί να μην εξαφανισθούν ολα τα συμπτώματα. Επίσης, στον ασθενή συνιστάται ανάπαυση, παγοθεραπεία και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παράλληλα με ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα προτείνει ο γιατρός. Αν η συντηρητική αγωγή αποτύχει συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου.

Η επέμβαση γίνεται με αρθροσκόπηση και η ανάρρωση εξαρτάται από την μέθοδο που θα ακολουθηθεί (μερική μηνισκεκτομή είτε συρραφή του μηνίσκου) . Στην μεν πρώτην υπάρχει ταχεία ανακούφιση συμπτωμάτων και ταχεία επιστροφή  στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά η αφαίρεση τμήματος του μηνίσκου δεν ειναι οτι καλύτερο και προδιαθέτει μακροπρόθεσμα σε εκφύλιση του γόνατος.Στην δευτερη (συρραφή) μακροπρόθεσμα αποτελεί την καλύτερη λύση αφού δεν αλλάζει η φυσιολογία –αρχιτεκτονική του γόνατος αλλά απαιτεί πολυτέλεια χρόνου και δεν εχει μεχρι τώρα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ρήξη μηνίσκου είναι ο Ορθοπαιδικός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός