Ρευματικός πυρετός

Ρευματικός-πυρετός-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για το ρευματικό πυρετό

Τι είναι ο ρευματικός πυρετός

Ο ρευματικός πυρετός είναι μία φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει πολλά όργανα και εμφανίζεται μετά από λοίμωξη που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο. Τα όργανα που πλήττονται είναι το νευρικό σύστημα, οι αρθρώσεις, το δέρμα και η καρδιά. Η λοίμωξη ξεκινά από το φάρυγγα και τις αμυγδαλές, που προσβάλλονται από στρεπτόκοκκο. Εκδηλώνεται σπανίως στο δυτικό κόσμο και απαντάται κυρίως σε παιδιά ηλικίας από 5- 15 ετών.

Που οφείλεται ο ρευματικός πυρετός

Ο ρευματικός πυρετός οφείλεται σε λοίμωξη του φάρυγγα από στρεπτόκοκκο σε άτομα που έχουν την προδιάθεση. Ο ρευματικός πυρετός προηγείται της λοίμωξης του αναπνευστικού. Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη είναι συχνή στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο λίγοι μόνο ασθενείς θα αναπτύξουν ρευματικό πυρετό. Αν ο ασθενής έχει ξαναπροσβληθεί από το υπεύθυνο μικρόβιο έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει ρευματικό πυρετό.

Συμπτώματα που εκδηλώνει ο ρευματικός πυρετός

Ο ρευματικός πυρετός μπορεί να εκδηλωθεί με τα παρακάτω συμπτώματα:

•    Δύσπνοια
•    Θωρακικό πόνο
•    Αρθρίτιδα
•    Πόνο στις αρθρώσεις
•    Πρήξιμο στις αρθρώσεις
•    Πυρετό
•    Αίσθημα κόπωσης και καταβολής

Διάγνωση του ρευματικού πυρετού

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω της κλινικής αναγνώρισης των συμπτωμάτων και της καταγραφής του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται είναι η εξέταση αίματος και το υπερηχοκαρδιογράφημα.

Αντιμετώπιση του ρευματικού πυρετού

Ο ρευματικός πυρετός αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Συνήθως χορηγείται αντιβιοτική αγωγή (πενικιλίνη), ασπιρίνη και κορτιζόνη.

Επιπλοκές που παρουσιάζει ο ρευματικός πυρετός

Ο ρευματικός πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες επικίνδυνες επιπλοκές όπως η περικαρδίτιδα, η ενδοκαρδίτιδα, η μυοκαρδίτιδα ή η καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόληψη κατά του ρευματικού πυρετού

Η πρόληψη του ρευματικού πυρετού έγκειται στην πρόληψη των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων με τη λήψη αντιβιοτικών. Η νόσος απαντάται συχνά σε αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή εκεί δεν είναι διαθέσιμα τα αντιβιοτικά.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον ρευματικό πυρετό είναι ο παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με παθολόγο