Ραγοειδίτιδα

Ραγοειδίτιδα-τι είναι

Πληροφορίες για την ραγοειδίτιδα

Τι είναι η ραγοειδίτιδα

Η ραγοειδίτιδα είναι η φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα, δηλαδή του μέρος του ματιού που περιλαμβάνει την ίριδα, το ακτινωτό σώμα και το χοριοειδή χιτώνα. Η ραγοειδίτιδα μπορεί να είναι πρόσθια, οπίσθια ή ενδιάμεση.

Πού οφείλεται η ραγοειδίτιδα

Η ραγοειδίτιδα δεν είναι πάντα γνωστό πού οφείλεται. Πρόκειται για κατάσταση που συνδέεται συχνά με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Πολλές περιπτώσεις πρόσθιας ραγοειδίτιδας δεν συνδέονται με άλλες νόσους, καθώς οφείλονται σε τραυματισμό του ματιού. Η ραγοειδίτιδα μπορεί να οφείλεται σε κάποιον ιό, κάποιο μύκητα, κάποιο παράσιτο, κάποιο τραυματισμό ή κάποια άλλη πάθηση (αρθρίτιδα, σαρκοείδωση, κ.ά.). Δεν είναι πάντα σαφής η αιτία που προκάλεσε τη ραγοειδίτιδα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η ραγοειδίτιδα

Τα κύρια συμπτώματα της ραγοειδίτιδας είναι:

  • Φωτοευαισθησία
  • Θόλωση όρασης
  • Πόνος
  • Ερυθρότητα ματιών
  • Μαύρες κηλίδες

Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν σταδιακά ή απότομα. Εάν το μάτι σας κοκκινίσει απότομα θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγοειδίτιδας

Η διάγνωση της ραγοειδίτιδας γίνεται μέσω κλινικής οφθαλμολογικής εξέτασης. Ο γιατρός εξετάζει το εσωτερικό του ματιού, ενώ μπορεί να προτείνει κι άλλες εξετάσεις για την πιο ολοκληρωμένη διάγνωση της νόσου. Επειδή συχνά συνδέεται και με άλλες νόσους, μπορεί να χρειαστεί ο γιατρός σας να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο γιατρό σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ραγοειδίτιδα

Η ραγοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με εξέταση από τον οφθαλμίατρο. Τα περιστατικά πρόσθιας και ενδιάμεσης ραγοειδίτιδας αντιμετωπίζεται αρχικώς με την εφαρμογή ειδικού κολλυρίου με προσοχή. Τα περιστατικά οπίσθιας ραγοειδίτιδας αντιμετωπίζονται με πιο συστηματική χρήση κορτιζονούχων φαρμάκων.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η ραγοειδίτιδα

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη ραγοειδίτιδα είναι το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, η βλάβη στον αμφιβληστροειδή και η νεοαγγείωση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ραγοειδίτιδα είναι ο οφθαλμίατρος

Κλείστε ραντεβού με οφθαλμίατρο