Ραγάδες θηλών

Ραγάδες-θηλών-τι είναι

Πληροφορίες για τις ραγάδες θηλών

Τι είναι οι ραγάδες θηλών

Οι ραγάδες θηλών είναι πληγές που δημιουργούνται στις θηλές, τις περισσότερες φορές λόγω του θηλασμού. Αυτές οι πληγές είναι συνήθως επώδυνες και δυσχεραίνουν το θηλασμό. Οι ραγάδες θηλών εμφανίζονται συχνότερα τις πρώτες βδομάδες του θηλασμού.

Πού οφείλονται οι ραγάδες θηλών

Οι ραγάδες θηλών είναι συνήθως αποτέλεσμα λανθασμένης τοποθέτησης του μωρού στο στήθος κατά τον θηλασμό. Άλλα πιθανά αίτια είναι:

  • Απότομη απομάκρυνση του μωρού από το στήθος μετά τον θηλασμό
  • Επίπεδες θηλές
  • Λανθασμένη άντληση μητρικού γάλακτος
  • Θηλή από σιλικόνη
  • Υγρασία των θηλών
  • Αλλεργίες ή άλλες δερματικές παθήσεις στο στήθος

Πώς γίνεται η διάγνωση των ραγάδων θηλών

Η διάγνωση γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μέσω κλινικής εξέτασης.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ραγάδες θηλών

Οι ραγάδες θηλών αντιμετωπίζονται από τον αρμόδιο γιατρό. Δεν χρειάζεται η διακοπή του θηλασμού, εκτός κι αν το ζητήσει ο γιατρός. Αν ωστόσο ο θηλασμός είναι επώδυνος, μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε για μερικές ώρες το θηλασμό, αναλόγως του υπάρχοντος προβλήματος. Στο διάστημα αυτό, μπορείτε να αδειάζετε το στήθος με ειδικό μασάζ ή με θήλαστρο. Είναι σημαντικό να διαπιστώσετε αν το μωρό πίνει σωστά το γάλα του. Ξεκινήστε το θηλασμό από τη μεριά που πονάει λιγότερο, διότι όταν το μωρό πεινάει κάνει πιο έντονες κινήσεις. Φροντίστε να αλλάζετε συχνά τη στάση του θηλασμού.

Αποφύγετε προϊόντα περιποίησης που επηρεάζουν την επιδερμίδα. Έχετε υπόψιν ότι το γάλα με τις ουσίες που περιέχει απολυμαίνει την περιοχή. Προσπαθήστε να κρατήσετε τις θηλές στεγνές. Επιλέξτε ρούχα που επιτρέπουν τον αερισμό του στήθους. Ο γιατρός θα σας προτείνει ίσως να χρησιμοποιήσετε κάποια αλοιφή τοπικά, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τις ραγάδες θηλών είναι ο δερματολόγος

Κλείστε ραντεβού με δερματολόγο