Ψύχωση

Ψύχωση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η ψύχωση

Ψύχωση καλείται το σύνολο των συμπτωμάτων που αναφέρονται σε συγκεκριμένη ψυχιατρική πάθηση. Η σχιζοφρένεια είναι μία μορφή ψύχωσης η οποία ωστόσο απαντάται διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Η ψύχωση συνήθως αφορά σε έμμονες ιδέες που επηρεάζουν τη σκέψη και την κοινωνική ζωή του ασθενούς.

Δες ακόμα: Όταν η ψυχή ζητάει βοήθεια…

Που οφείλεται

Η ψύχωση συνήθως οφείλεται σε κάποιο άλλο υποκείμενο ψυχολογικό νόσημα, άρα τα αίτια εξαρτώνται από το νόσημα αυτό. Συχνά η ψύχωση είναι απόρροια της σχιζοφρένειας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ψύχωσης είναι:

•    Διαταραχές σκέψης
•    Έμμονες ιδέες
•     Παραληρητική ιδέα (παραλήρημα)
•    Παραλογισμός
•    Ψυχαναγκασμός
•    Ασυνάρτητη σκέψη
•    Αποδιοργανωμένη ομιλία
•    Σε σοβαρά περιστατικά ακουστικές ψευδαισθήσεις

Το άτομο που πάσχει δεν μπορεί συνήθως να κατανοήσει ότι οι ιδέες που έχει είναι παράλογες. Αυτό το διαπιστώνει όταν κάνει συζήτηση με άλλον και κατά βάση με κάποιον ειδικό γιατρό.

Η νοημοσύνη ενός ατόμου επηρεάζεται από τις ψυχώσεις και δυσχεραίνει την καθημερινότητά του, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο ψυχίατρος

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο από τον ειδικό γιατρό – ψυχίατρο – μετά από κλινική εξέταση του ασθενούς και ψυχοθεραπεία.

Αντιμετώπιση

Η ψύχωση και οι ψυχιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η ακριβής θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη νόσο. Ταυτόχρονα, με την αγωγή απαιτείται και ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία βελτιώνει το επίπεδο κατανόησης του ατόμου της ευαισθησίας που έχει και έτσι, βελτιώνει τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά του. Με τη βοήθεια του γιατρού βελτιώνεται η αυτοεκτίμηση του ασθενούς και έτσι, καταφέρνει να γίνει πιο λειτουργικό μέλος της κοινωνίας.

Οδηγίες για τους ασθενείς

Είναι σημαντικό το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς να παρακολουθείται κι εκείνο από το ειδικό γιατρό ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες συμβουλές στους τρόπους συμπεριφοράς αλλά και στο πώς να βοηθήσουν τον ασθενή με ψύχωση να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟ