Προστατίτιδα

Προστατίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την προστατίτιδα

Τι είναι η προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη και προκαλεί συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό. Αποτελεί την πιο συχνή πάθηση του προστάτη σε άνδρες κάτω των 50 ετών και την τρίτη πιο συχνή διάγνωση σε άνδρες άνω των 50 ετών. Διακρίνεται σε α)οξεία βακτηριακή προστατίτιδα β)χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα γ)σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους και δ)ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα.

Συμπτώματα της προστατίτιδας

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα ξεκινά με υψηλό πυρετό, ρίγη, πόνους στις αρθρώσεις και αίσθημα κόπωσης. Οι ασθενείς παραπονιούνται συχνά για πόνο στη βάση του πέους και πίσω από το όσχεο καθώς και ενοχλήματα κατά την ούρηση.

Στη χρόνια προστατίτιδα οι ασθενείς είναι απύρετοι και συχνά έχουν ιστορικό ουρολοιμώξεων και παλινδρόμηση ούρων στον προστάτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχές της ούρησης, της κένωσης του εντέρου, αίσθημα βάρους στο περίνεο, τους όρχεις ή και στην περιοχή του πρωκτού καθώς και διαταραχές της στύσης ή και της εκσπερμάτισης.

Διάγνωση της προστατίτιδας

Σε κάθε μορφή προστατίτιδας ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα το γιατρό. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θα βοηθήσουν στη διάγνωση. Η καλλιέργεια ούρων θα βοηθήσει στην ανεύρεση του μικροβίου. Ενδεχομένως, να χρειαστούν και πιο ειδικές εξετασεις (δοκιμασία Stamey-Meares, υπερηχογράφημα κ.α.) αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο ιατρός.

Πώς αντιμετωπίζεται η προστατίτιδα

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από το είδος της προστατίτιδας. Συνήθως, χορηγείται αντιβιοτική αγωγή από το στόμα ή ενδοφλεβίως. Η διάρκεια της αντιβιοτικής αγωγής εξαρτάται από το είδος της προστατίτιδας. Γενικά, συνιστάται η λήψη αντιφλεγμονωδών ή αναλγητικών, η άφθονη λήψη νερού και υγρών καθώς και φαρμάκων βελτιωτικών της ούρησης.

Πρόγνωση της προστατίτιδας

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι ιάσιμη μετά τη λήψη της κατάλληλης αγωγής. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, αν και υποτροπιάζει αρκετά συχνά, ανταποκρίνεται σχετικά καλά στην αντιβιοτική αγωγή. Στο σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους, η συμπτωματολογία δεν εξαφανίζεται και επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την προστατίτιδα είναι ο ουρολόγος και ο ανδρολόγος

Κλείστε ραντεβού με ουρολόγο

Κλείστε ραντεβού με ανδρολόγο