Πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα

Πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα

Η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα πρόκειται για φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η νόσος οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο, μία νόσο που απαντάται σε ενήλικες. Το 20% των ασθενών θα καταλήξει. Είναι ο πιο συχνός και επικίνδυνος τύπος βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Δες ακόμα: 7+1 συμβουλές για να αποφύγεις τον πόνο στον αυχένα

Που οφείλεται

Η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα οφείλεται στον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι ο πυρετός, τα ρίγη, ο έντονος πονοκέφαλος, η φωτοφοβία, η δυσκαμψία τον αυχένα, μεταβολές στο διανοητικό επίπεδο, διόγκωση λεμφαδένων, ταχύπνοια, σύγχυση και νευρικότητα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση της πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας είναι η μισή θεραπεία της νόσου. Όταν αναγνωριστούν τα συμτπώματα ο γιατρός θα προτείνει εξετάσεις όπως ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία, καλλιέργεια αίματος και ειδικές εξετάσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας συνήθως χορηγούνται χλωραμφενικόλη, κεφαλοσπορίνες, βανκομυκίνη, ριφαμπικίνη. Αν στην αρχή της θεραπείας χορηγηθούν ενδοφλέβια στεροειδή μειώνεται ο κίνδυνος των επιπλοκών.

Επιπλοκές

Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί κώφωση, εγκεφαλικές βλάβες, αναπηρία ακόμη και θάνατος.

Πρόληψη

Για τη πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας υπάρχει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που εφαρμόζεται ευρέως στα παιδιά. Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας πάσχει από μηνιγγίτιδα χορηγείται προλητπική αντιβιοτική αγωγή σε όλη την οικογένεια.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ