Πνευμονικό οίδημα

Πνευμονικό οίδημα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι το πνευμονικό οίδημα

Το πνευμονικό οίδημα πρόκειται για μία απειλητική συσσώρευση υγρών στον ιστό και στις κυψελίδες του πνεύμονα ως αποτέλεσμα καρδιακής ανεπάρκειας ή λοίμωξης από πνευμονία. Η οξεία νόσος απαιτεί άμεση θεραπεία, διότι μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Δες ακόμα: Βελονισμός για την Aλλεργική Ρινίτιδα

Που οφείλεται

Το πνευμονικό οίδημα μπορεί να οφείλεται σε στεφανιαία νόσο, πνευμονίες, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδοπάθεια, υπέρταση, αλλεργίες, έκθεση σε τοξίνες, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αρρυθμίες, έμφραγμα, υπερβολική ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και έκθεση σε μεγάλο υψόμετρο.

Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία του πνευμονικού οιδήματος τείνει να εκδηλώνεται ξαφνικά και περιλαμβάνει αίσθημα ασφυξίας, παραγωγικό βήχα, εφίδρωση, κρύο δέρμα, συριγμό (σφύριγμα στους πνεύμονες), άγχος, δύσπνοια, άλγος στο στήθος, αιμόφυρτα πτύελα, αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, σύσπαση των μεσοπλεύριων μυών.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση τη συμπτωματολογία του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Συμπληρωματικά απαιτούνται ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα καρδιάς.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης είναι η χορήγηση οξυγόνου στον ασθενή. Οι ασθενείς με καρδιογενές πνευμονικό οίδημα χρειάζονται θειϊκή μορφίνη, νιτρώδη και διουρητικά.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του πνευμονικού οιδήματος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Αποτελεί αιτία θανάτου για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Πρόληψη κατά του πνευμονικού οιδήματος

Η πρόληψη για το πνευμονικό οίδημα δεν είναι εύκολη. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες προσβολής. Απαιτείται τακτικός έλεγχος της πίεσης, μείωση του άγχους, τακτική σωματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και υιοθέτηση υγιεινής διατροφής.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το πνευμονικό οίδημα είναι ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο