Περιφερική ισχαιμική νόσος

Περιφερική ισχαιμική νόσος-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την περιφερική ισχαιμική νόσο

Τι είναι η περιφερική ισχαιμική νόσος

Η περιφερική ισχαιμική νόσος πρόκειται για απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων που έχει ως απόρροια τη μειωμένη ροή αίματος και παροχή οξυγόνου. Απαντάται κυρίως σε καπνιστές άνδρες ηλικίας από 40 ετών και άνω.

Που οφείλεται η περιφερική ισχαιμική νόσος

Η περιφερική ισχαιμική νόσος οφείλεται στην αθηροσκλήρωση των αρτηριών των κάτω άκρων.

Συμπτώματα για την περιφερική ισχαιμική νόσο

Το κύριο σύμπτωμα της περιφερικής ισχαιμικής νόσος είναι ο έντονος πόνος στις γάμπες και τείνει να εκδηλώνεται μετά από αρκετή ώρα περπατήματος. Όταν ξεκουραστεί το πόδι σταματά. Όσο εξελίσσεται η πάθηση μειώνεται η απόσταση που ο ασθενής που μπορεί να διανύσει χωρίς να πονά. Τελικώς καταλήγει να πονά ακόμη και όταν δεν κινείται. Η εικόνα του ποδιού είναι ωχρή και κρύα και σε όλη της επιφάνεια εκδηλώνονται πληγές που αργούν να κλείσουν.

Διάγνωση της περιφερικής ισχαιμικής νόσου

Η διάγνωση για την περιφερική ισχαιμική νόσο γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης και της καταγραφής των συμπτωμάτων του ασθενούς. Στη συνέχεια, θα ληφθεί υπερηχογράφημα doppler και αγγειογραφία των αρτηριών του ποδιού.

Θεραπεία για την περιφερική ισχαιμική νόσο

Η θεραπεία όταν η περιφερική ισχαιμική νόσος διαγνωστεί στο αρχικό στάδιο περιλαμβάνει αλλαγή διατροφικών συνηθειών, διακοπή καπνίσματος, και καθημερινή σωματική άσκηση. Σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση (διάνοιξη αρτηρίας με μπαλονάκι, by pass). Ο θρόμβος αφαιρείται χειρουργικά.

Επιπλοκές της περιφερικής ισχαιμικής νόσου

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα, ενώ στους άνδρες μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει πρόβλημα ανικανότητας.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την περιφερική ισχαιμική νόσος είναι ο Καρδιοχειρουργός και ο Καρδιολόγος.

Κλείστε ραντεβού με Καρδιοχειρουργό

Κλείστε ραντεβού με Καρδιολόγο