Παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα ονομάζεται εναλλακτικά νόσος Still. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που εκδηλώνεται με φλεγμονή των αρθρώσεων. Στα αυτοάνοσα νοσήματα η άμυνα του οργανισμού στρέφεται ενάντια στα υγιή κύτταρα, εκλαμβάνοντάς τα σαν αντιγόνα- ξένα προς τον οργανισμό. Απαντάται σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών.

Δες ακόμα: Πώς να κάνω το παιδί μου να τρώει όλα τα φαγητά

Που οφείλεται

Τα ακριβή αίτια της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι άγνωστα, ωστόσο συχνά ευθύνονται κάποιοι ιοί, ενώ παρουσιάζει κληρονομικότητα. Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να είναι συστηματική, πολυαρθρική ή ολιγοαρθρική.

Συμπτώματα

Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται με έντονη ερυθρότητα στις αρθρώσεις και δυσκολία στην κίνηση. Επίσης, παρατηρείται πυρετός. Το παιδί δυσκολεύεται φανερά να περπατήσει, ενώ εμφανίζεται διόγκωση των λεμφαδένων και παραμόρφωση. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσα από κλινική εξέταση και καταγραφή λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς. Απαιτούνται μικροβιολογικές και ορολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της νόσου χορηγούνται αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή, αναλγητικά, κορτιζόνη ή αντιρευματικά σκευάσματα. Απαιτούνται συμπληρωματικά φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία.

Επιπλοκές

Στις επιπλοκές της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανήκουν η χρόνια δυσκολία στη βάδιση ή στην κίνηση, προβλήματα όρασης και αναιμία.

Πρόληψη

Αν και δεν απαντάται συχνά, όταν εντοπιστούν τα συμπτώματα συνιστάται επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή για διατήρηση της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ο ρευματολόγος

Κλείστε ραντεβού με ρευματολόγο