Οξεία λαρυγγίτιδα

Τι είναι η οξεία λαρυγγίτιδα

Η οξεία λαρυγγίτιδα πρόκειται για φλεγμονή του λαρυγγικού βλεννογόνου και των φωνητικών χορδών και οφείλεται συνήθως σε ιώσεις που προσβάλλουν το λάρυγγα, ενώ σπανιότερα είναι αποτέλεσμα αλλεργίας. Απαντάται πολύ συχνά σε παιδιά και βρέφη. Η οξεία λαρυγγίτιδα ίσως προκαλεί στένωση του λάρυγγα λόγω οιδήματος, βραχνάδα, βήχα και πόνο κατά την κατάποση.

Δες ακόμα: Γιατί βραχνιάζουμε;

Που οφείλεται

Συνήθως η οξεία λαρυγγίτιδα δημιουργείται μετά από έκθεση σε κρύο και υγρασία, ρινίτιδα, λοίμωξη στο λαιμό, εισπνοή σκόνης ή έντονων αναθυμιάσεων και κακή χρήση της φωνής.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της οξείας λαρυγγίτιδας είναι ο πονόλαιμος, ο βήχας, η βραχνάδα στη φωνή, ο πυρετός και το αίσθημα κόπωσης.

Διάγνωση

Ο αρμόδιος γιατρός θα εξετάσει τον ασθενή και αναλόγως της συμπτωματολογίας του θα του χορηγήσει κάποια φάρμακα και θα του συστήσει ξεκούραση.

Θεραπεία

Ο γιατρός που θα εξετάσει τον ασθενή θα συστήσει ξεκούραση της φωνής, ελαφριά γεύματα, εισπνοή υδρατμών και διατήρηση υγρής ατμόσφαιρας, αντιπυρετικά φάρμακα όταν υπάρχει πυρετός, υγρά για τα ρευστοποιηθούν τα φλέματα, σιρόπι για το βήχα. Εάν η οξεία λαρυγγίτιδα είναι ιογενής η θεραπεία δεν είναι συγκεκριμένη. Αν πρόκειται για βακτηριογενή λαρυγγίτιδα τότε ίσως χρειαστεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά στον ασθενή. Καλό θα ήταν κατά την κατάκλιση ο ασθενής να κοιμάται με ανασηκωμένο κεφάλι (ίσως με ένα επιπλέον μαξιλάρι).

Προσοχή: Αν πρόκειται για βρέφος θα πρέπει να καλέσετε άμεσα τον Παιδίατρο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να καταπιεί και το χρώμα του προσώπου του είναι ωχρό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία λαρυγγίτιδα είναι ο Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)

Κλείστε ραντεβού με Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)